Broj 295

Lepi i zdravi

 • Napadi astme češći u jesen

  Bronhijalna astma je hronična zapaljenska bolest praćena spazmom (sužavanjem), oticanjem bronhija i stvaranjem velike količine sluzi u njima. Najčešće se sreće alergijska i infektivno-alergijska astma.

 • Usporite znakove starenja

  Osim što je vrlo prijatna i opuštajuća, masaža lica takođe pomaže u otklanjanju mnogih tegoba. Koristi se takođe i u ublažavanju stresa, migrene i problema sa sinusima i može da se sprovodi kao samostalna tehnika ili kao deo masaže tela i tretmana lica.

 • Škola nije bauk

  Iako je prošlo više od mesec dana od povratka u školske klupe, većina đaka još uvek ne može u potpunosti da se navikne na učenje i domaće zadatke. Ako je i vaš školarac takav, zaboravite nagovaranje, postavljanje ultimatuma i svađu sa njim.

 • Konjski rep u službi zdravlja

  Biljka, u narodu poznata i kao konjski rep i preslica, koja podseća na mali bor ili jelku, potomak je preistorijskog drveća, iako sama ne dostiže više od 80 centimetara. S obzirom na to da postoji više otrovnih vrsta, u medicini se koristi samo poljski koji ćete prepoznati po listićima s nagore okrenutim vrhovima.

 • Ojačajte imunitet

  Uprkos silnim lepim stvarima koje donosi jesen, mnogi se pribojavaju dolaska hladnijih dana zbog prehlada, gripa i sličnih bolesti. Pravilna briga o sebi i svom telu te promena životnog stila može pomoći u borbi protiv ovih bolesti.

 • Lekoviti razgovori

  Logoterapija je prisutna i nezaobilazna u radu životnog trenera. Ona se u osnovi bavi smislom života, koji je izvor duševnog i duhovnog zdravlja. Životni trener pomaže osobama, porodicama, sportistima, estradnim umetnicima, mladima da smisleno i duševno zdravo žive u svom okruženju. Poseban je akcenat na prevenciji konflikata

 • Plesom do zdravlja

  Pored toga što je jedna od zdravijih aktivnosti za mozak, ples poboljšava budnost, povećava sposobnost učenja i pamćenja, i to u svim životnim dobima.
  Ples donosi fizičko zadovoljstvo, podstiče kreativnost i odlično je sredstvo u borbi protiv depresije

 • Oslobodite se suvišnih kilograma

  Kako biste se oslobodili viška kilograma, nutricionisti daju nekoliko korisnih saveta:
  popijte čašu vode pre početka jela, počnite obrok supom

 • Karcinom želuca

  Karcinom želuca je na petom mestu po učestalosti karcinoma u našoj zemlji, dok se u svetu smatra jednim od vodećih uzročnika smrti. Simpozijum o ovoj bolesti koji je održan na Vojnomedicinskoj akademiji otvorio je načelnik Klinike za opštu hirurgiju pukovnik doc. dr Mile Ignjatović.

 • Laži loše po zdravlje

  Hronično laganje može da bude opasno po mentalno, ali i fizičko zdravlje. Lažljivci imaju učestalije glavobolje, napetost i izraženiju anksioznost od ljubitelja istine. Istraživanja pokazuju da ljudi u proseku izgovore jedanaest laži nedeljno.