Broj 257

Lepi i zdravi

 • Biti il' ne biti na porođaju?

  Kod nas je poslednjih desetak godina ova praksa sve popularnija i dok je u nekim bolnicama besplatna, u drugim za određenu novčanu nadoknadu očevi mogu da prisustvuju porođaju.

 • Pomoć dece u kućnim poslovima

  Kućni poslovi uče decu osnovnim veštinama neophodnim za svakodnevni život, a pomažu i u razvoju osnovnih radnih navika, kao što su odgovornost, pouzdanost, upornost, doslednost. Kućni poslovi, takođe, čine da deca zbog roditeljskih pohvala postanu samopouzdanija, ali i da osete jaku pripadnost porodici.

 • Deca i mobilni telefoni

  Većina roditelja smatra da detetu treba kupiti telefon onda kada počne samo da ide u školu, kod prijatelja, na vanškolske aktivnosti. Ipak, psiholozi savetuju oprez i tvrde da je svako dete individua za sebe i da zato ne postoji jedinstveno mišljenje o uzrastu u kojem je mobilni telefon „dozvoljen".

 • Rođene s iskustvom

  Da bi se lakše snašle kada dođu na svet i prebolele eventualne povrede koje su zadobile tokom rađanja, bebama je potreban odgovarajući pristup prilikom pedijatarskog pregleda u prvim nedeljama života. Doktorka Jelena Jovanović, specijalista pedijatrije, odnedavno praktikuje univerzalnu stimulaciju beba

 • Bobice koje leče

  Aronija je bobičasto voće koje najviše liči na borovnicu, a dobila je naziv sibirska borovnica jer je iz Severne Amerike prvo dospela u Sibir, i jer je otporna na niske temperature. U Evropi je privukla pažnju pre svega zbog svoje lepote, jer su njeni beli cvetovi među najlepšim cvetovima grmolikih biljaka. Posle toga

 • Strategija za top-formu

  Prema rečima nutricioniste Jove Kneževića, prvo što treba da uradite jeste da se vratite na regularan unos obroka, i to tri u toku dana i da se odreknete grickalica.
  Glavnu krivicu za nagomilavanje telesne težine upravo snosi dezorganizacija u telesnom prirodnom ritmu

 • Punjenje baterija

  Prema rečima stručnjaka za ishranu, tradicionalne ručkove koji podrazumevaju predjelo, supu i glavni obrok treba izbegavati, jer opterećuju želudac i dolazi do usporavanja varenja, usled opterećenja digestivnih enzima varenjem različitih vrsta namirnica.

 • Ajmo u planine

  Ko se bavi zimskim sportovima treba da posluša savete Ursule Karntaler, direktorke infekcijske prevencije u zdravstvenoj službi grada Beča. Kada se odlučite za vrstu sporta - sankanje, klizanje, skijanje, nordijsko skijanje ili planinarenje, na početku odmora bi trebalo da se polako počne s laganim pristupom

 • Lečenje istrošenih zglobova

  Bolovi u kolenima, sevanje u kukovima i kičmi danas su sve češći zdravstveni problem velikog broja pacijenata. Lečenje istrošenih zglobova danas se uglavnom zasniva na lekovima protiv bolova ili hirurškoj intervenciji, gde se umesto istrošenog zgloba ugradi veštački. Za sve ove zdravstvene teškoće, međutim

 • Živeti ili životariti

  Životni zakoni su pravila igre koja nismo mi izmislili. Oni su jednostavno takvi kakvi jesu i niko nas ne pita da li se s njima slažemo, da li ih smatramo pravednim i logičnim, da li smatramo da treba da postoje. Upali smo u igru zvanu život, a da nas niko nije pitao da li to hoćemo. Koje su naše mogućnosti izbora?