Broj 48
Početna > Lepi i zdravi > SAUNA - Korisna ili štetna?

SAUNA - Korisna ili štetna?

Ukoliko se poštuju pravila, sauna može biti vrlo korisna, ali u nekim slučajevima i opasna. Reč je o prostoriji u kojoj je temperatura od 45 do 100 stepeni. Unutra su drvene klupe na različitim visinama, s različitim temperaturama (više klupe imaju i višu temperaturu). Možete birati gde ćete se smestiti, u zavisnosti od toga kako podnosite toplotu. Vlažnost, po pravilu, nije viša od 10 do 15 odsto i zahvaljujući tome organizam može podneti tako visoke temperature.

Kako organizam reaguje

Čim uđete u saunu, telo odmah reaguje na talas topline: kapilari se šire, pore se otvaraju i počinje obilno znojenje. Znoj brzo ispari, zbog niskog nivoa vlage, i upravo je to dobro za ceo organizam jer je u mogućnosti da odstrani sve štetne toksine. Povišena temperatura i suv vazduh izazivaju i privremen skok telesne temperature, što ubrzava sve vitalne procese: metabolizam se ubrzava, broj otkucaja srca povećava se sa 70 na 100 u minutu. Pod uticajem suvog i toplog vazduha disajni putevi se šire, bolje se diše i dobija se više kiseonika. Dakle, sauna je odlična za jačanje organizma i sprečavanje tipičnih zimskih bolesti poput prehlade. Nagle promene temperature šire i stežu krvne sudove, što im poboljšava elastičnost, a time i cirkulaciju. Nakon saune osećamo se odmorno, opušteno i smireno.


Nije za mršavljenje

Mnogi misle da je sauna dobra za mršavljenje. Ali, tako se ne gube masne mase, već telesna tečnost, koju će organizam odmah nadoknaditi. To ne znači da sauna nije dragocena za lepotu: znojenje dubinski čisti kožu, što je dobro ne samo za masnu kožu sa aknama već i za normalnu kožu. Nagle promene temperature dobro deluju i na tonus kože, a kako sauna podstiče cirkulaciju, u kombinaciji s drugim tretmanima može pomoći u smanjivanju celulita.

Kome je zabranjena

Iako je korisna, sauna je neka vrsta šoka za organizam. Najpre se treba posavetovati s lekarom jer postoje stanja kod kojih se ne preporučuje.
Osobe sa srčanim bolestima ne smeju ni pomisliti da uđu u saunu. Toplina izaziva širenje krvnih sudova i opterećuje rad srca. Isto važi i za probleme s bubrezima, jer je povišena temperatura napor za bubrege. Ne preporučuje se ni osobama s visokim pritiskom, ili, suprotno, onima s preniskim pritiskom, proširenim venama i problemima s cirkulacijom. Izlaganje toploti nije preporučljivo u slučaju akutnih infekcija, nakon bolesti ili nekog hirurškog zahvata. Sauna se ne preporučuje ženama u drugom stanju, nakon porođaja i prvih dana menstrualnog ciklusa: toplina može izazvati krvarenje i sniziti pritisak, koji je u vreme menstruacije niži nego obično.

Mere predostrožnosti

1. Pre nego što krenete u saunu, posavetujte se s lekarom.

2. U kabini je bolje zauzeti ležeći položaj, a pre izlaska polako ustanite kako vam se ne bi zavrtelo u glavi. Ukoliko niste navikli na saunu, prvih nekoliko puta ostanite unutra kratko i sedite na donjim klupama.

3. Čim osetite slabost ili vrtoglavicu, izađite iz saune, lezite s nogama u povišenom položaju i tapkajte se maramicom ili sunđerom natopljenim hladnom vodom.

4. Ne ulazite u saunu neposredno posle jela. Najbolje je pojesti nešto lagano dva sata pre odlaska u saunu. Pre ulaska u kabinu, možete piti vode, ali izbegavajte i kafu i alkohol.

5. Ako ste već navikli, možete odlaziti u saunu svakodnevno. Najbolje bi bilo dva do tri puta nedeljno, najviše 25 minuta.

Nekoliko korisnih saveta

U saunu odlazite samo kad znate da imate na raspolaganju najmanje sat vremena. Pre ulaska, uklonite sve metalne predmete. Ako ne želite da budete nagi, na sebi možete imati pamučne gaćice i majicu, a izbegavajte sintetičke kupaće kostime, koji onemogućavaju disanje kože. Nakon tuširanja, koža očišćena toplinom i obogaćena kiseonikom spremna je za negu kozmetičkim proizvodima.
Posle saune ne treba jesti najmanje sat vremena. Možete uzeti bananu, breskvu ili neko drugo voće koje će organizmu brzo vratiti energiju.