Broj 48
Početna > Lepi i zdravi > KADA SE DESI NEŽELJENA TRUDNOĆA

KADA SE DESI NEŽELJENA TRUDNOĆA

Starost trudnoće se obično računa od prvog dana poslednje normalne menstruacije, a ne od dana začeća. Ovo nije sasvim pouzdan način jer počiva na činjenici da ovulacija nastupa tačno dve nedelje posle početka menstruacije. Retko koja žena ima redovne menstrualne cikluse pa tako može da dođe do zablude da je žena dve nedelje duže trudna nego što realno jeste. Prvu trećinu trudnoće predstavlja prvih 13 nedelja, druga trećina je od 14. do 24. nedelje, a posle 25. nedelje počinje treća trećina. Abortus se radi do desete nedelje trudnoće jer ga je mnogo teže uraditi u drugoj trećini, dok je u trećoj moguć samo onda kada je ugrožen život majke.

Metode za izvođenje abortusa
- Aspiracija je najčešće korišćen metod za izvođenje abortusa. Od svih metoda ima najmanje mogućih komplikacija. Sadržaj materice se uklanja pomoću cevi koja se kroz grlić materice uvodi u samu matericu. Ta cev, koja se zove kanila, priključena je na vakuum aspirator koji usisava sadržaj. Uobičajeno je da se u trudnoći od 10 nedelja, posle dilatacije, radi vakuum aspiracija sadržaja materične šupljine upotrebom instrumenata koji se zovu kireta da bi se sa sigurnošću odstranio sav sadržaj. Zbog upotrebe kirete, prekid trudnoće se često naziva i kiretaža. Može da se primeni samo u prva tri meseca trudnoće.
- Dilatacija i evakuacija su noviji metodi koji kombinuju dilataciju, kiretažu i tehnike vakuumske aspiracije za abortuse koji se rade kod trudnoća starijih od 12 nedelja. Pre zahvata treba uraditi ispitivanje ultrazvukom.

- Indukcioni abortus je postupak kada lekar injekcijom kroz trbušni zid ubrizgava tečnost u amnionski mešak koji okružuje fetus, da bi izazvao pobačaj. Nekoliko sati kasnije, kontrakcije izazivaju dilataciju grlića materice i fetus i placenta bivaju izbačeni. Koristi se u slučaju da je trudnoća starija od 16 nedelja. Nekada je posle ovog postupka potrebna kiretaža da bi se otklonio eventualno zaostali sadržaj u materici. Posle primene ove metode pacijentkinja treba da ostane u bolnici najmanje 24 sata.
- Prostaglandinske supozitorije stavljene u vaginu ponekad izazivaju jake kontrakcije materice što izaziva pobačaj. Ovo je najnoviji metod.

RIZICI I KOMPLIKACIJE

Infekcija
Znaci infekcije su visoka temperatura, bolovi u stomaku i vaginalna sekrecija neugodnog mirisa. Leči se antibioticima. Ako se ne leči, infekcija može prouzrokovati ozbiljna oboljenja, sterilitet, pa i smrt.

Zaostalo tkivo
Može se desiti da u materici zaostanu delići ploda ili posteljice. Pokazatelji da se to dogodilo su jako krvarenje, izbacivanje komada zgrušane krvi, jaki grčevi, krvarenje koje traje duže od tri nedelje ili nabrekle grudi, mučnina i zamor koji traju više od jedne nedelje.

Perforacija
Do perforacije materice dolazi ako instrument probije njen zid, a rizik je povećan u poodmakloj trudnoći.

Krvarenje
Jako krvarenje najčešće se dešava kod abortusa koji se rade u trećem tromesečju trudnoće. Ponekad prekomerno krvarenje može da bude znak zaostalog tkiva, perforacije ili nemogućnosti materice da se skupi.

Cepanje grlića materice
Kod abortusa koji se rade u drugom tromesečju trudnoće veća je verovatnoća da će doći do cepanja grlića materice nego kod abortusa koji se izvode ranije. Manji rascepi zarastaju i bez lečenja dok ozbiljnije povrede zahtevaju šivenje.

Neuspeo abortus
Veoma se retko dogodi da i posle čišćenja žena i dalje bude trudna. To može da se dogodi tokom trudnoće mlađe od četiri nedelje, odnosno šest nedelja od prvog dana poslednje menstruacije. Potrebno je da se odmah ispita tkivo iz materice. Delimično obavljen prekid trudnoće se dešava kada se plod kompletno promaši ili kada je reč o višestrukoj trudnoći, a ukloni se samo jedan plod.

Skupljanje krvi u materici
Do ove komplikacije dolazi kada se materica ne kontrahuje normalno, pa se krv zadržava u materičnoj duplji ili kad zgrušana krv blokira izlaz. Nakupljena krv pojačava bol, grčeve i izaziva mučninu.

Šta kaže zakon
U našoj zemlji odluku o abortusima koji se izvode u drugom tromesečju donosi komisija za prekid trudnoće koju čine dva lekara i jedan socijalni radnik. Izvođenje abortusa u drugom tromesečju trudnoće se dozvoljava samo u slučajevima kada bi dalja trudnoća direktno mogla da ugroziti život i zdravlje trudnice, ako je trudnoća posledica silovanja, obljube maloletnog lica ili osobe lišene poslovne sposobnosti, obljube usled zloupotrebe položaja i rodoskvrnjenja.

Šta posle abortusa
Iskustva žena posle abortusa veoma se razlikuju. Većina žena se oseća fizički dobro i nema nikakvih problema, ali neke osećaju zamor i imaju grčeve nekoliko dana. Simptomi trudnoće mogu da postoje i nedelju dana posle abortusa. Neke žene osećaju promene koje su posledica snižavanja nivoa hormona u tom periodu. Hormonska neravnoteža može da prouzrokuje krvarenje, grčeve, bolove u grudima, kao i depresiju. Važno je da žena dve-tri nedelje posle abortusa ode kod ginekologa na kontrolu. Pregledom se može utvrditi da li postoji zaostalo tkivo ili neka infekcija.


Za i protiv

Sveštenstvo širom planete govori o začeću kao svetoj tajni jer je plod odraz lika Božjeg, dok ženski pokreti zagovaraju tezu da ljudski zametak star do 12. nedelje nije beba. U svetu još uvek ozbiljno polemišu lekari i sveštenstvo da li fetus oseća bol dok se nad njim izvodi abortus. Postoje mnogi argumenti za i protiv abortusa, ali je takva rasprava bespredmetna jer na neka pitanja ne postoje jednostavni odgovori.

Tableta za pobačaj

U nekim medicinskim ustanovama u Beogradu poslednjih nekoliko godina se primenjuju lekovi kojima se izaziva pobačaj trudnoće do sedam nedelja starosti. Ova metoda ima svoja ograničenja. Može se desiti da se plod ne izbaci pa se postupak ponavlja mesec dana kasnije, a mogu da se jave i alergijske reakcije na tabletu