Broj 99
Početna > Lepi i zdravi > ŠOLJA ČAJA ZA UMIRENJE

Veronika

ŠOLJA ČAJA ZA UMIRENJE

Lekovita veronika pročišćava krv, leči kožna oboljenja, ali i blagotvorno deluje usled nervoze i umnog zamora

Razgon ili veronika cveta od maja do avgusta, a sakupljaju se cvetovi. Koristi se kao dodatak čajevima za pročišćavanje krvi, a zajedno sa svežim vrhovima koprive leči hronični ekcem. Veronika se preporučuje kod staračkog svraba. Slabe i osetljive osobe dobro je podnose kao sredstvo za želudac, jer je blagog dejstva, a potpomaže i varenje. Njome se otklanja katar želuca i leči poremećaj rada creva. Ima lekovito dejstvo kada je reč o nervozi koja se javlja kao posledica psihičke prenapregnutosti. Šolja čaja uveče, pre spavanja, svojim umirujućim dejstvom čini čuda. Čaj od razgona za smirenje preporučuje se ljudima koji se umno naprežu. Oni čaj treba da piju pre spavanja. Veronika pomešana sa korenom celera otklanja slabost živaca i depresiju, a izuzetno povoljno deluje i kod žutice, peska u mokraći i kod bolova zglobova koji se javljaju kao posledica reume i gihta. Razgon dobro deluje i kod hroničnog suvog katra bronhija. Za pluća se koristi mešavina istih delova plućnjaka (Pulmonaria officinalis), listova podbela, bokvice i razgona. Čaj se zasladi sa malo meda ili se biljke popare vrelom vodom u kojoj je rastopljen žuti šećer.
 
  ČAJNA MEŠAVINA ZA JETRU
  Od žutice i oboljenja jetre i slezine preporučuje se sledeća čajna mešavina: 50 g korena maslačka, 25 g cvetova vodopije (cikorije), 25 g lazarkinje i 50 g razgona (veronike). Ove biljke dobro pomešati. Na četvrt litra vode uzeti kafenu kašičicu i tokom dana piti, gutljaj po gutljaj, po dve šolje nezaslađenog čaja.
  Od razgona, kada je u cvetu, može da se napravi i svež sok koji se preporučuje kod hroničnih kožnih oboljenja, pre svega ekcema. Dnevno se uzima dva do tri puta po jedna puna kafena kašika. Razgon, koji se u starim knjigama o lekovitom bilju slavi kao vidarska biljka, preporučuje se kod zapaljenih i teško lečivih rana. Rane se najpre ispiraju čajem; kasnije se preko noći na ranu stavljaju oblozi natopljeni sveže poparenim razgonom, pa se noga umota tako da bude utopljena.
  Oboleli od gihta i reume trebalo bi da pokušaju lečenje delotvornom tinkturom od razgona. Ona se spolja koristi za utrljavanje, a pije se po 15 kapi dnevno sa malo vode ili čaja.
 
  Načini upotrebe razgona
  Pripremanje čaja: puna kafena kašičica prelije se sa četvrt litra vrele vode i ostavi da odstoji neko vreme.
  Sveži sok: cvetovi se operu i neosušeni iscede u sokovniku. Sok čuvati u frižideru.