Broj 99
Početna > Zanimljivosti > SLIKE IZ DUŠE

Šta govore crteži vašeg deteta

SLIKE IZ DUŠE

Deca nemaju fond reči kao odrasli i ponekad im je teže da na pravi način objasne ono što osećaju. Međutim, mnogo toga o duševnom životu i emocijama deteta, kao i načinu na koje ono vidi ljude i svet oko sebe, može se saznati na osnovu dečjeg stvaralaštva, posebno crteža. Psiholozi kažu da dete ne crta ono što vidi, već ono što zna ili oseća

Uz pomoć dečjih crteža možete mnogo toga da saznate o deci. Crteži su prozor u njihov unutrašnji svet. Oni često koriste crtanje kao metod istraživanja, rešavanja problema, davanja vizuelne forme idejama i zapažanjima. Olovke i bojice detetu pomažu da prikaže svoj svet, otkrivaju njegov karakter, želje i način na koji doživljava stvarnost. Detetove slike i crteži prikazuju i njegove najskrivenije strahove koje teško može izraziti rečima. Uz pomoć papira i olovke, čak i ona najmlađa deca, svojim strahovima i nesigurnostima uspevaju da daju oblik i boju i tako ih ublaže. Crtež je i najneposredniji način kojim dete komunicira s odraslima, posebno sa svojim roditeljima. To je i osnovno sredstvo da izrazi svoj strah i da zatraži pomoć. Važno je rastumačiti te crteže jer nam omogućuju da bolje upoznamo psihu svog deteta.
 
  Faze crtanja
  Prema Roršahu, čoveku poznatom po tome što je osmislio poznati test sa mrljama od mastila, sposobnost crtanja kod dece razvija se u četiri faze:
  1. Faza oblika.
  2. Faza boje (počinje od treće godine starosti deteta).
  3. Faza površine i oblika.
  4. Faza integracije.
  Već oko 15. meseca deca uzimaju olovku u ruku i ti prvi crteži jesu škrabotine, ali dete uživa. Od 20 meseci počinju da se naziru oblici i dete tada počinje da imenuje ono što je nacrtalo. Sa dve godine deca crtaju ljudsku figuru, tako da iz glave idu i ruke i noge. Sa tri do četiri godine dete pri crtanju ljudske figure noge znatno produžava i iz njih se nastavljaju ruke. Od šeste ili sedme do devete godine razvoj vizuelnih šema u likovnom izražavanju je odraz razvoja kognitivnih sposobnosti. Tada deca pokušavaju da nađu red u okolini i razviju prava ponašanja u svom životu. Od devete do dvanaeste godine deca se udaljavaju od isključivo egocentričnog načina mišljenja, počinju da uzimaju u obzir misli, osećanja i stavove drugih. Oni u tom periodu žele da postignu što realniji utisak u svojim radovima. Karikature i likovi iz crtanih filmova postaju popularne teme u ovom periodu. Mnoga deca se obeshrabre i prestanu da crtaju, osim ako nemaju dovoljno podsticaja i prilika za dalji razvoj veštine.
 
  Kako posmatrati crtež
  Kada se posmatra dečji crtež, uvek mora da se uzme u obzir nekoliko aspekata, pre svega šta je dete nacrtalo, okolnosti u kojima crta, u kom je uzrastu, jer trogodišnjak ne crta isto kao dete od osam godina. Postoje dva načina na koji se crtež posmatra:
  - kako dete upotrebljava linije (da li zadebljava neke površine i da li naglašava pojedine delove) i
  - kako raspoređuje stvari u prostoru.
 
  Potez
  Linije i figure govore o stepenu samokontrole i racionalnosti. Ako je potez previše lagan, otkriva bojažljivost, osetljivost, introvertno i često vrlo suzdržano dete. To može da bude i znak potrebe za više pažnje, odobravanja i pohvala. Ako na papiru ima mnogo ukrštanja prikazanih likova i predmeta, vaše dete se verovatno plaši da će pogrešiti i da neće nacrtati sliku dobro kao ostala deca. Zato umesto analiziranja pohvalite njegovu sposobnost i veštinu i otvoreno mu pokažite ljubav koju osećate prema njemu.
  Tanke i isprekidane linije - nesigurnost,
  Oble linije - skromnost,
  Izdužene linije - agresivnost,
  Cikcak linije - nepouzdanost,
  Prave linije - samouverenost, agresivnost,
  Figure bez detalja - ličnosti sklone sanjarenju, nerealne,
  Sitne i detaljne figure - realističnost.
 
  Raspored nacrtanog na papiru
  Pokazuje nam kako se dete uklapa u okolinu. Levo znači prošlost i privrženost majci, desno budućnost i oca. Crte usmerene nagore predstavljaju detetove snove, a okrenute nadole njegov svakidašnji život. Dete će sebe sigurno smestiti u sredinu crteža.
  Crtež prelazi ivice papira - netolerantnost, samoživost, vršnjaci ih često izbegavaju;
  Cela površina papira ispunjena - deca koja imaju jaku samokontrolu, često veoma zavisna od odraslih i sa potrebom da se dokažu;
  Papir iskorišćen srazmerno veličini - uravnoteženost;
  Figura dodiruje dno papira - realističnost, osobe koje su „na zemlji";
  Stalno popravljanje crteža - samokritičnost, skromnost.
 
  Boja
  Najčešće opisuje emotivni život deteta. Ako se dete blokira pred čistim papirom ili ostavlja puno praznog prostora na svakoj strani, možda se boji praznine ili ima potrebu za jasnijim granicama, potrebu da mu roditelji kažu dokle sme da ide.
  Ako prednost daje bojama kao što su crna i žuta, to može da znači ljubomoru, odnosno strah da ne izgubi nečiju ljubav.
  Crvena - agresivnost,
  Plava - smirenost, uravnoteženost,
  Žuta - infantilnost,
  Crna - inteligencija, racionalnost, kontrola,
  Zelena - sklonost ka potiskivanju emocija,
  Braon - važnost higijene za osobu koja crta.
  Interesantan je podatak da se sa godinama smanjuje količina žute i plave, a povećava upotreba crvene i zelene boje.
 
  Simboli u crtežima
  Voda, kuća, sunce i životinje su najčešći motivi dečjih crteža. Prilikom crtanja mačke ili psa dete nam otkriva mnogo toga o sebi. Maca koja se mazi predstavlja dete koje voli da bude maženo. Kuća predstavlja toplinu doma i otvaranje prema svetu. Otvoreni prozori pokazuju detetovu uravnoteženost. Listovi koji padaju s drveća predstavljaju strah od samoće i želju deteta da ponovo bude malo, zaštićeno i u blizini roditelja. Dugmad, na primer, predstavljaju pupčanu vrpcu. Ukoliko su vrlo naglašena, odražavaju strah od odrastanja i ulaska u svet odraslih koji se doživljava kao preagresivan.
  Porodica: Crtanje svakog člana porodice zasebno pokazuje njegovo mesto u detetovoj glavi. Ali, ako nekoga i ne nacrta, to ne znači nedostatak ljubavi prema toj osobi. Tako se može desiti da dete sebe nacrta uz roditelje, a brata ili sestru na slici na zidu. Sunce u dečjoj podsvesti predstavlja oca. Ako je zatamnjeno ili previše udaljeno od ostatka crteža, može da označava potrebu za većom komunikacijom s ocem. Kuća je simbol majke. Neki elementi, kao što su čudovišta, ali i miševi, pauci, zmije, insekti, mogu da budu povezani sa dečjim strahovima.
 
  Intenzitet crtanja
  Ukoliko je potez prenaglašen do te mere da je dete olovkom ili flomasterom skoro probušilo papir, to bi mogao da bude znak velike taštine. Ipak, češće otkriva dosta agresivno i hirovito dete. Kada dete mnogo senči crtež, to često ukazuje na anksioznost, a ukoliko podebljava neke delove tela - recimo, nacrtalo je celu ljudsku figuru, ali je šake zatamnilo ili je podebljalo linije šake ili ih nije ni nacrtalo, to ukazuje da dete sa tom osobom ne može da ostvari kontakt. Kroz ono što dete nacrta pratimo njegov emotivni i socijalni razvoj, koliko je dete intelektualno sazrelo, ali i kako se odnosi prema okolini, kako doživljava bliske ljude, njegov stav prema svetu i slično.
 
  Roditelji nikako ne bi trebalo da analiziraju svaki crtež jer će ono izgubiti poverenje u sebe i volju za crtanjem ako oseti da ga nadgledaju. Ostanite uz njega i pustite ga da samostalno crta. Jer, crtež je poklon deteta, pa zato treba pohvaliti i onaj crtež koji vam se čini lošim.
 
  Najbitnije je da posmatramo način na koji dete crta i šta izostavlja na crtežu. Ukoliko sebe nacrta bez očiju ili ušiju, to ukazuje da ima potrebu da se od nekih stvari skloni ili želi da se zaštiti, smatraju stručnjaci. Ponekad na crtežima nedostaju stopala, što govori o tome da dete ima doživljaj da nigde ne pripada.