Broj 99
Početna > Lepi i zdravi > PIJTE VIŠE TEČNOSTI

Kamen u bubregu

PIJTE VIŠE TEČNOSTI

Kamen u bubregu može nastati kada u mokraći ima suviše mineralnih soli, posle infekcije mokraćnih puteva, a tri puta je učestalija bolest kod muškaraca nego kod žena

Kamen u bubregu obično nastaje zbog viška oksalne kiseline, pri čemu nastaje kamen od kalcijum-oksalata, a ređe nastaje od viška mokraćne kiseline. Ako se kamen pomeri i završi u mokraćnom kanalu između bubrega i bešike, izaziva bubrežne bolove jakog intenziteta. Pojava kamena u bubregu je manje verovatna ako pijete mnogo tečnosti i vodu, što razređuje mokraću, ako ograničite uzimanje životinjskih belančevina, masti, dodatnog šećera i alkohola i skinete višak kilograma. Kadmijum iz duvanskog dima doprinosi nastanku ove bolesti.

Korisni saveti
Ako vam se ponavljaju jaki bolovi koji počinju u leđima i spuštaju se niže, obavezno se obratite lekaru. Evo nekih stvari o kojima bi trebalo da povedete računa:
- Pijte šest do osam čaša vode dnevno.
- Ako imate kamen od kalcijum-oksalata, jedite manje hrane koja sadrži oksalate - cveklu, celer, krastavce, grejpfrut, peršun, spanać, jagode, koštuničavo voće, čokoladu, čaj i gazirane napitke. Uzimajte više namirnica bogatih kalcijumom, magnezijumom, kalijumom i vitaminom B6.
- Ako imate kamen od mokraćne kiseline, smanjite količinu namirnica koje sadrže purin - crveno meso, ribu, integralne žitarice, pasulj, karfiol, grašak, spanać. Mogu vam pomoći dnevni dodaci vitamina B6, magnezijuma i kalijum-citrata.
- Pijte svakodnevno dve-tri čaše čaja od kukuruzne svile.

Hrana bogata kalcijumom
Kalcijum u ishrani može da spreči stvaranje kamena od kalcijum-oksalata - verovatno zato što se kalcijum spaja sa oksalatom u crevima i tako sprečava apsorpciju čistog oksalata. Namirnice bogate kalcijumom su mleko, sir i jogurt, sardine, tamnozeleno lisnato povrće, koštuničavo voće, semenke i sušeno voće. Uzimanje dodataka kalcijuma tokom ili posle jela može da ima slično dejstvo, ali uzimanje dodataka između obroka može da poveća rizik od pojave kamena u bubregu. Posavetujte se s lekarom o dozi i vremenu uzimanja.