Broj 99
Početna > Lepi i zdravi > LEKOVITO DEJSTVO AMINO-KISELINA

Terapija po metodi profesora Ćohlova

LEKOVITO DEJSTVO AMINO-KISELINA

Još od 1998. godine u Medicinskoj rehabilitacionoj ustanovi u Pragu pacijenti sa nervnim oboljenjima leče se preparatima na bazi amino-kiselina klinike „Primavera medika"

Kada se govori o amino-kiselinama, obično vlada mišljenje da su one predviđene samo za zaljubljenike u bodi-bilding i često se povezuju sa anabolicima. Zbog takvih zabluda, čovek bi pomislio da kroz njegov organizam cirkuliše mnoštvo ovih opasnih materija. Bavite se sportom koji „ne napumpava" mišiće, pa vas zanima da li su i vama potrebne amino-kiseline? Šta su, zapravo, aminokiseline?
  Zvuči neverovatno, ali one predstavljaju gradivni materijal svih tkiva u našem telu. Proteini su u osnovi mišićnog tkiva, kao i drugih unutrašnjih organa, a oni se sastoje od mnogobrojnih amino-kiselina. Pošto su molekuli proteina preveliki, razgrađuju se na amino-kiseline i tako transportuju kroz krvotok do mesta njihovog korišćenja. Za organizam odraslog čoveka veoma su važne 22 amino-kiseline. Osam esencijalnih se mora unositi hranom. Ukoliko se ne unese dovoljna količina, nije moguće postići potrebnu strukturu proteina. Suprotno tome, povećanim unosom određenih amino-kiselina stimuliše se lučenje prirodnog hormona rasta. Tako se efikasnije povećava mišićna masa i intenzivnije sagorevaju telesne masti. Treba znati da amino-kiseline igraju izuzetno važnu ulogu za očuvanje centralnog nervnog sistema. Svetski zdravstveni stručnjaci proglasili su preparate sa amino-kiselinama otkrićem 21. veka. Prirodne materije kao amino-kiseline stimulišu spajanje nerava i tako povećavaju učinak centralnog nervnog sistema, ubrzavaju obnavljanje oštećenja i usporavaju starenje mozga.
 
  Šta sve leče amino-kiseline
  Još od 1998. godine u Medicinskoj rehabilitacionoj ustanovi u Pragu pacijenti sa nervnim oboljenjima leče se preparatima klinike „Primavera medika". Docent doktorka Olga Blinikova svojim pacijentima prepisuje terapiju upravo ovim preparatima.
  - Radimo na osnovu metode profesora Ćohlova, koja je bazirana na korišćenju amino-kiselina. Pomoću ovih preparata možemo da poboljšamo koncentraciju i memoriju kao i da osobu oslobodimo emocionalnih nemira. Efekat terapije zavisi od stepena i starosti bolesti, u kojem se životnom dobu nalazi pacijent, kao i od imunosistema svakog pojedinca. Tako, na primer, kod pacijenata koji su nedavno doživeli moždani udar po početku terapije već dolazi do normalizacije mišićnog tonusa, poboljšanja aktivnosti i koordinacije pokreta i blage motorike, intelekta i govora - kaže doktorka Blinikova.
  Doktorka ističe da su amino-kiseline posebno preporučljive osobama sa dijagnozom perinatalne encefalopatije, dečje moždane paralize, poremećaja psihomotoričkog razvoja i oligofrenija, autizma, epilepsije, naslednih nervnih oboljenja, posttrauma mozga, posledica moždanog udara, depresije...