Broj 99
Početna > Zanimljivosti > ELEGANCIJA POKRETA U JEDNOM POTEZU

Mačevanjem do pravilnog držanja

ELEGANCIJA POKRETA U JEDNOM POTEZU

U mačevalačko oružje, koje je napravljeno od čelika, ubrajaju se mač, sablja i floret, a razlikuju se po težini, obliku žleba i načinu rukovanja

Ako i vi živite u zabludi da mačevanje predstavlja opasan sport i da se njime uglavnom bave ljudi dubokog džepa, trebalo bi da taj vid rekreacije sagledate iz drugog ugla. Možda je baš sad, u ove jesenje dane, trenutak da malo porazmislite o mačevanju, ako ste u dilemi kojim sportom da se bavite. Posle boksa i atletike, mačevanje spada u treći sport po težini, a zbog moderne opreme, spada u jedan od najbezbednijih vidova rekreacije. Mačevanjem ćete steći kondiciju i brzinu na kojoj će vam mnogi pozavideti, bićete izdržljiviji, poboljšaćete reflekse, a da ne pričamo o tome da ćete pokrete tela obogatiti neverovatnom elegancijom. Treninzi se prilagođavaju kondiciji i sposobnostima, a mogu ga trenirati i petogodišnja deca. Trenira se pod zaštitnom opremom, tako da je mogućnost povrede svedena na minimum.
 
  Različiti rekviziti i oprema
  U zavisnosti od sposobnosti pojedinca, mačevanje se može trenirati u tri kategorije: floret, sablja i mač. Koriste se i druga oružja kao što su rapir, viteški dvoruki mač i slično. Današnji vitezovi ukrstiće svoje mačeve na pisti dužine 14 i širine metar i po do dva, koja ima sistem za elektronsko bodovanje. Mačevalački rekviziti imaju mali cilindar umesto oštrice koji prilikom uboda, putem elastične žice na koju su takmičari prikopčani, šalje signal. U mačevalačko oružje, koje je napravljeno od čelika, ubrajaju se mač, sablja i floret, a razlikuju se po težini, obliku žleba i načinu rukovanja. Dok se u maču i floretu priznaje isključivo pogodak vrhom (ubod), kod sablje važi i „pogodak” bridom oštrice. Ako želite da se bavite mačevanjem, morate da obezbedite zaštitno odelo koje se sastoji od pantalona, jakne, prsluka i rukavica koje su izrađene od visokokvalitetnih sintetičkih materijala. Da biste u potpunosti izgledali kao moderan vitez, treba vam i maska isprepletena čeličnim nitima, dugačke čarape i kvalitetna sportska obuća. Profesionalcima se preporučuju posebne patike-cipele za mačevanje, dok rekreativci mogu da obuju i klasične patike, pod uslovom da ove imaju nizak đon koji omogućava lakše kretanje.
 
  Izbacite negativnu energiju
  Pre svake borbe potrebno je odraditi vežbe koje će zagrejati vaše mišiće i zglobove. Takav sistem vežbanja je neophodan zbog bočnog i zahtevnog kretanja mačevalaca. Redovnim treningom brzo ćete savladati tehniku napada i izbegavanja udarca, poboljšati fizičku kondiciju, steći graciozne pokrete i naučiti pravilno držanje. Mačevanje će vam, poput svake borilačke veštine, pomoći da izbacite negativnu energiju. Ovaj sport je proteklih godina postao omiljen vid rekreacije među poslovnim svetom i svima koji su često izloženi stresu. Ukoliko želite da se ostvarite kao pravi mačevalac, trebalo bi da imate treninge u kontinuitetu i to dva do tri puta nedeljno po sat i po.