Broj 99
Početna > Zanimljivosti > DOBAR SEKS ZA DOBAR DAN

Kakvi su Srbi u krevetu

DOBAR SEKS ZA DOBAR DAN

Kada pišu pod pseudonimima (Don, Fleš Gordon, Munja), muškarci otklanjaju tabue i otvoreno traže pomoć i savete

Bez obzira na to što ćete često čuti naše muškarce kako se hvale svojim ljubavnim umećem i predstavljaju se kao žestoki ljubavnici, oni i dalje retko pričaju o problemima sa kojima se sreću pod ljubavnim čaršavima. U okviru istraživanja „Seksualna vitalnost Srba", urađena je detaljna analiza, metodologijom individualnih intervjua. Istraživanje je omogućilo bolje razumevanje tipičnih stavova, motiva, uverenja i ponašanja muškaraca starosti 35-50 godina u Srbiji.

Bez seksa kao bez para
Na pitanje koliko je važan seks u životu svi su se složili da ljubavne igrarije predstavljaju veoma važan deo života i da utiče na kvalitet svakodnevice u velikoj meri. Evo nekoliko zanimljivih odgovora:
- Ako nema seksa, odmah dođe do nervoze, kao kad nemaš novca.
- Kad mi je dobar seks, dobar mi je dan, a kad je loš seks, onda mi napravi mnogo loš dan.
- Veoma je važan jer nekvalitetan seks ili apstinencija pobuđuju u glavi neku nesigurnost, dekoncentraciju i sve ostale probleme u životu.
Naše muškarce najčešće muči nemogućnost postizanja i održavanja erekcije i prevremena ejakulacija. Godine, fizičko propadanje, nezdrav život, nesigurnost, strah od neuspeha, reakcija na stres, poljuljano samopouzdanje, reakcija na brige i materijalni problemi, predstavljaju uglavnom uzroke erektilne disfunkcije. O seksualnim problemima retko se priča otvoreno i iskreno u muškom društvu. A kada se govori, to je u uopštenoj formi ili trećem licu, ne pominjući da je reč o njihovom ličnom problemu. Tu je i nepoverenje zbog čestog preterivanja u priči o seksualnim uspesima, kao i ismevanja onih koji su u takvim podvizima neuspešni. Istraživanje predstavlja važnu „Bajerovu” inicijativu u cilju adekvatne terapije kod erektilne disfunkcije i povećanja svesti o problemu o kome se malo govori, a koji je veoma prisutan.

Muškarci u grču, žene slobodne
Dok su se žene prethodnih decenija oslobodile svih tabua o seksu, govore o svojim potrebama s prijateljima i lekarima, a u većini slučajeva i sa svojim partnerima, mnogi muškarci su još u grču. Kada otkriju da imaju problem sa erekcijom, većina poriče problem i ne traži pomoć, a zatim u potaji, sami sebi pomažu, najčešće bezuspešno. Po blogovima medicinskog i zabavnog karaktera, veoma su zastupljene teme o problemima erektilne disfunkcije, prerane ejakulacije, steriliteta. Kada pišu pod pseudonimima (Don, Fleš Gordon, Munja), muškarci otklanjaju tabue i otvoreno traže pomoć i savete.

SEKS ZANIMLJIVOSTI
- Reč testis ima latinski koren i znači svedok. Potiče od stare rimske prakse u sudovima da se stavi ruka na genitalije prilikom davanja zakletve.
- Klitoris je jedini organ ljudskog tela koji ima isključivo jednu funkciju - uživanje.
- Guam, ostrvo u Pacifiku, zabranjuje ženama da se udaju ako su device. Postoji i posebno zanimanje - muškarac koji razdevičuje devojke i dobija platu za to.
- U američkoj saveznoj državi Ajdaho zakonom su zaštićeni parovi koji vode ljubav u kolima. Policajac ne sme da priđe ako prethodno nije stao na pristojnu udaljenost, zatrubio tri puta i sačekao dva minuta pre nego što priđe kolima.