Broj 99
Početna > Lepi i zdravi > ČAJ KROZ ISTORIJU

ČAJ KROZ ISTORIJU

Čaj spada među najstarije napitke na svetu, u čijoj aromi i relaksirajućem dejstvu uživamo preko pet hiljada godina. Englezi su poznati po čaju, Japanci ga vezuju za meditaciju, a Turci ga najviše piju

Početak priče vodi do kineskog cara Šen-Nunga i do daleke 2737. godine pre naše ere. Na nekom od svojih putovanja, jednog lepog jesenjeg poslepodneva, car je zaustavio poslugu i naredio im da prokuvaju vodu za piće. Taman kada su mu pripremili prokuvanu vodu, dunuo je vetrić i pravo u njegovu šolju upalo je nekoliko osušenih listova s obližnjeg grma. Voda je dobila braonkastu boju i okolina je zamirisala. Veliki Šen nije mogao da odoli, a da ne proba novonastalu tečnost kojom je bio odmah i oduševljen. Tako je čaj krenuo u osvajanje sveta.

Čaj je iz Kine stigao u Japan preko budističkih sveštenika koji su se posle misije širenja vere vratili u Japan. Druga domovina čaja je Indija. Odatle se prenosi u Indokinu, Burmu, Australiju, Severnu Ameriku i na jug Afrike. U Evropu prvi čaj stiže 1610. godine brodovima holandske kompanije. U Moskvi počinju da ga upoznaju 1618. godine, kada je poslužen caru Alekseju u kineskoj ambasadi. Do kraja 18. veka postaje dostupan skoro svima.