Broj 98
Početna > Lepi i zdravi > ZDRAVLJE U BOJAMA

Šareni jelovnik za duži i zdraviji život

ZDRAVLJE U BOJAMA

Prirodne boje voća i povrća ne predstavljaju samo ukras na tanjiru i doživljaj za oči već i pozitivno deluju na zdravlje našeg organizma, ali i na psihu

Prirodni biljni pigmenti imaju različite pozitivne uticaje na čovekovo zdravlje, i zato stručnjaci preporučuju da voće i povrće biramo i po bojama. Za optimalan unos hranljivih sastojaka treba dnevno pojesti pet obroka voća, odnosno povrća narandžaste, crvene i zelene boje, kao i u još dve boje po sopstvenom izboru.
Pozitivna crvena
Crvene vrste voća i povrća su paradajz, paprika, malina, jagoda, višnja... Crveni biljni pigmenti karotenoidi, posebno likopen, snažni su antioksidanti koji neutrališu štetne slobodne radikale i štite nas od kancerogenih oboljenja. Osim toga, crveno voće i povrće snižava holesterol, podstiče protok krvi i smanjuje rizik od pojave bolesti srca i krvnih sudova. Takođe, voće i povrće crvene boje štiti vezivno tkivo i deluje protivupalno, utiče na zdravlje prostate i štiti kožu oštećenu sunčanjem. Crvena boja deluje pozitivno na psihu i podstiče na aktivnost i kreativnost.
Narandžasta protiv depresije
Narandžasto, ali i žuto voće i povrće - šargarepa, pomorandža, ananas, bundeva, breskva, žute paprike, kruške i jabuke - takođe obiluje karotenoidima, posebno beta-karotenom. Narandžasto i žuto povrće i voće, osim što štiti organizam od razornog delovanja slobodnih radikala (a samim tim i zloćudnih oboljenja), jača imuni sistem i štiti kožu od štetnog uticaja UV zračenja, a organizam od srčanog udara. Ono je posebno dobro za zdravlje naše kože, čije ćelije štiti od prevremenog starenja. Narandžasto voće i povrće svojom podsticajnom bojom deluje protiv depresije, jača nerve i pomaže u vraćanju narušene emotivne ravnoteže, dok žuto podiže koncentraciju.
Zelena za imunitet
Zeleno voće i povrće - brokoli, spanać, grašak, kelj, zelena salata, jabuke i kruške - obiluje hlorofilom, koji takođe štiti od kancerogenih oboljenja, posebno hormonalnih. Zeleno povrće je bogato i folnom kiselinom, koja je neobično važna za rast i regeneraciju ćelija. Zato je ovo voće i povrće važno u ishrani trudnica, jer podstiče zdrav i pravilan razvoj nervnog sistema kod fetusa. Zeleno voće i povrće jača imunitet, smanjuje upalne procese i pogoduje zdravlju organa za varenje. Ujedno, pozitivno deluje na psihu, smiruje, opušta i smanjuje nervozu i razdražljivost. Pored toga, zeleno voće i povrće daje snagu i nadu za nove početke.
Ljubičasta i plava za opuštanje
Ljubičasto, plavo i crno voće i povrće - plavi patlidžani, grožđe, borovnice, sveže smokve, šljive i drugo - osim ostalih biljnih pigmenata, sadrži i bioflavonoide, čiji je pozitivan uticaj na zdravlje takođe mnogostruk i značajan. Ljubičaste i plave vrste ne samo da su snažni antioksidanti već snižavaju holesterol i krvni pritisak, podstiču protok krvi i funkciju kapilara i štite od bolesti srca i krvotoka. Deluju antibakterijski, podstiču proizvodnju insulina u krvi i smanjuju izlučivanje histamina. Ljubičasta i plava boja sočnog, zrelog voća i povrća opušta i podstiče unutrašnju ravnotežu i smiruje, posebno u slučaju agresivnosti i razdražljivosti.