Broj 98
Početna > Putovanja > SRPSKA SVETA GORA

Putovanje kroz Srbiju - Ovčar banja

SRPSKA SVETA GORA

U središtu Ovčarsko-kablarske klisure, na nadmorskoj visini od 278 metara, udaljena 18 kilometara od Čačka i 160 od Beograda, još od davnina nalazi se Ovčar banja, o kojoj je svojevremeno pisao i slavni turski putopisac Evlija Čelebija

Između planina Ovčar (985 m) i Kablar (889 m), reka Zapadna Morava oblikovala je jednu od najlepših klisura u Srbiji. Zbog svoje izuzetne lepote, bogatstva flore i faune, deset manastira očuvanih sakralnih i memorijalnih objekata i obeležja, kao i drugih vrednosti, Ovčarsko-kablarska klisura je zaštićena zakonom kao predeo izuzetnih odlika i kao prirodno dobro prve kategorije. Iako dugačka svega 20 km, u nedrima krije svoje najveće bogatstvo, prelepe srednjovekovne srpske manastire, po kojima je i dobila popularni naziv „Srpska Sveta gora".

Mineralni izvori i banja
U srcu Ovčarsko-kablarske klisure, u oazi zelenila i tišine, nalazi se Ovčar banja. Ima bogate termalne izvore, a voda se koristi u terapeutske svrhe - za lečenje reumatizma, spondiloze, artritisa i sportskih povreda. Priroda je u stvaranju ovog prirodnog dragulja bila izuzetno darežljiva pa se u ovoj oblasti nalazi mnoštvo brzih, bistrih planinskih rečica čiste pijaće vode, strme litice, šumoviti predeli, pašnjaci, proplanci i sunčani predeli od kojih zastaje dah.
Termalni izvori ove banje izbijaju iz krečnjaka, a predisponirani su rasedom, kojim je usmeren i deo klisure. Temperatura lekovite vode iznosi 35 do 37,5 stepeni Celzijusa. Po sastavu je slabo sumporovito-jodna voda, u kojoj od katjona najviše ima kalcijuma, magnezijuma, natrijuma i kalijuma, a od anjona bikarbonata i hlorida. Od koloidalnih rastvora u mineralnoj vodi su zastupljeni silicijum-dioksid, aluminijum i gvožđe-oksid, a ima i slobodnog sumpor-vodonika, slobodne ugljene kiseline, malo litijuma, stroncijuma, cezijuma. Radioaktivnost vode je neznatna. Mineralna voda Ovčar banje koristi se za lečenje reumatičnih, nervnih i kožnih oboljenja i posledica povreda. Lečenje se obavlja kupanjem i oblogama. Lečilište ima kupatilo sa toplom mineralnom vodom u dva zatvorena bazena i više kada, olimpijski plivački bazen, sopstvenu lekarsku službu, ugostiteljske i turističke objekte.

Mesto za aktivan odmor
Na šumovitim planinama Ovčaru i Kablaru postoje obeležene staze za planinarenje i alpinizam. Na veštačkom jezeru Međuvršje na Zapadnoj Moravi postoji „staza za sportski ribolov", duga 800 m, a kupališna sezona traje od maja do septembra. Svake godine održava se takmičenje sportskih ribolovaca u okviru memorijala „Mr Slavica Simović". U Ovčar banji se tokom leta organizuju kulturne i sportske manifestacije, od kojih je najpoznatija „Plivački maraton Ovčarsko-kablarska klisura". U drugoj polovini septembra održava se već tradicionalno Velika planinska trka, na relaciji Čačak - Ovčar banja, u kojoj učestvuje i preko 1000 takmičara. Tokom leta u Ovčar banji se održavaju Letnji dani kulture, na kojima učestvuju umetnici, glumci, književnici, kulturno-umetnička društva i drugi učesnici, koji doprinose da letnji dani u Ovčar banji budu ispunjeniji, veseliji i bogatiji.

Manastiri kao dragulji
U hladovini borova, breza, oraha i topola, u delu banje smeštenom na desnoj obali Zapadne Morave, nalazi se auto-kamp, uz koji je izgrađen bazen sa toplom vodom. Smešten je u zaštićenom prirodnom dobru Ovčarsko-kablarska klisura, gde se nalazi i 10 manastira. U neposrednoj blizini kampa je manastir Blagoveštenje. Okolina kampa je veoma interesantna za ljubitelje planinarenja, ribolova i sportova na vodi. Obezbeđen je smeštaj za prikolice i šatore, a postoji i 13 bungalova. Na ovom prostoru nalazi se jedinstvena kulturno-istorijska celina sa manastirima iz 14. i 15. veka. Manastiri, na vrlo kratkoj razdaljini, predstavljaju najveću vrednost Ovčarsko-kablarske klisure. Razbacani kao dragulji, u najatraktivnijim delovima klisure, tu su manastiri Svete trojice, Sretenje, Nikolje, Vavedenje, Blagoveštenje, Vaznesenje, Ilinje...