Broj 98
Početna > Intervju > OSVOJIĆU HOLIVUD

Katarina Radivojević

OSVOJIĆU HOLIVUD

Atraktivna glumica plaši se samo sebe, volela bi da je manje eksplozivna, menja se samo kada je ljubav prava, pada na hrabre muškarce i tvrdi da s njom nimalo nije lako

Ulogom u filmu Zona Zamfirova Katarina Radivojević lansirana je u glumačku orbitu, a prvim angažmanom postigla je ono što mnogi glumci sanjaju ceo život: preko noći dospela je u žižu interesovanja. Uz sve blagodeti popularnosti, vrlo brzo je okusila i drugu stranu medalje, pa je tako često bila na udaru žute štampe. U nedostatku reči, novinari je nazivaju svojeglavom, a uprkos ogromnoj slavi koju je dobila kada je osvojila srce Maneta Kujundžije, glumica koju porede sa Avom Gardner nimalo se nije promenila: ostala je dosledna sebi i svojim principima, zadržala je sve osobine i mane, a, što je važnije, i prijatelje.
  Imala si kratak put od anonimnosti do slave. Da li te je ogromna popularnost promenila i šta se sve promenilo u tvom životu od kada si postala poznata?
  Pored statusa koji mi je bitno promenjen, više nisam imala svoju privatnost, moram da pazim na svoje ponašanje u svakom trenutku na javnom mestu, a to ponekad zaista opterećuje. Nisam se promenila, uvek sam bila pomalo impulsivna, zadržala sam te svoje mane, ali i dobre osobine koje imam, ali o tome će moji prijatelji. Promenilo se i to da ne čekam red baš uvek u banci, da neke stvari zaista mogu da dobijem preko reda, ali i da me negde neko namerno ostavi da čekam, verujte mi.
  Porede te sa Avom Gardner, koliko ti lepota pomaže u ovom poslu?
  Onoliko koliko mi i odmaže, ali briga me! Važno mi je da je zadržim, tako da se ozbiljno bavim sopstvenom negom i ove spoljašnje, a posebno unutrašnje lepote. Moji glavni aduti u glumi su talenat, koji te kad-tad izbaci u prvi plan, i strpljenje. Mnogo strpljenja. Nekada je potrebno sačekati pravi trenutak u karijeri.
  Filmska kritika i javnost jednoglasno su se složile, lik Male Boginje je tvoja najbolja uloga do sada. Kako je ti opisuješ?
  Ona je preteča moderne žene, odlučna, odvažna, strastvena, preduzimljiva. Upravo zbog tih osobina mi je taj lik posebno drag. Mala Boginja je neko ko želi da proba sve odmah i sad, iskrena je i odlučna.
  Scena ljubavnog čina između Stefana Kapičića i tebe izazvala je veliku pažnju javnosti. Da li je pokazivanje intime bilo lako?
  To je nešto najkomplikovanije što sam ostvarila na filmu.
  Izmakla ti je Povelja za izuzetnu žensku ulogu na Filmskim susretima u Nišu. Mnogi smatraju da si upravo ti zaslužila nagradu. Jesi li razočarana sto nisi dobila nagradu?
  Nisam razočarana, ali mi je bilo krivo, jer je žiri prećutno bojkotovao film Čarlston za Ognjenku, a dokaz je to što nismo dobili nijednu nagradu. To odgovorno tvrdim. Žao mi je što se sve to desilo jer sam apsolutno sigurna da je malo uloga u karijeri jedne glumice kao što je uloga Male Boginje u Čarlstonu, a takvim ulogama su svojstvene nagrade.
  Ima li dana kada se kaješ što umesto glume nisi izabrala neki „sigurniji" posao?
  Ne kajem se nikad, ali sa sigurnošću mogu da kažem da su teški momenti čekanja na određeni projekat, a kao nepisano pravilo je da ili ste u dva, tri, ponekad i četiri projekta istovremeno ili ni u jednom. Gluma je jedno veliko čekanje, neko je to već rekao. Da li čekaš zasluženi aplauz, ulogu ili kadar, suštinsko strpljenje je neophodno da bi ostao normalan.
  Glumce bije glas da su mnogo sujetni, jesi li i ti takva?
  Bila bih nepoštena kada bih rekla da nisam. Ali se sa time borim svakog dana i, iskreno, što sam starija, lakše mi je, čini mi se da mi se i sujeta smanjila.
  U našoj kinematografiji ima malo velikih ženskih uloga. Koje uloge priželjkuješ, a koje su ti najdraže?
  Sve uloge koje sam odigrala su mi drage i mogu reći da sam na većinu i ponosna. Volela bih da odigram nešto od Dostojevskog, da li Nastasju Filipovnu iz Idiota ili Grušenjku iz Karamazovih, Šekspirovu Ledi Magbet, ili Živku ministarku... Al' sam skromna!
  Kojoj poslovnoj ponudi ne bi mogla da odoliš?
  To ne znam, ali sigurna sam da ne bih pristala na veliki novac zarad nečeg nemoralnog, nečeg gde bih se odrekla svojih ljudskih načela, ali istovremeno priznajem da mi je novac važan u životu.
  Kosa je tvoj zaštitni znak. Da li bi se zbog neke uloge ošišala i pod kojim uslovima?
  Uradila bih to za neku ulogu koja je inspirativna i za koju bi me dobro platili.
  Šta smatraš svojim najvećim uspehom?
  To što imam puno prijatelja i što sam ostala dosledna sebi i svojim principima.
  Čega se najviše plašiš?
  Ničega, samo sebe.
  Šta zameraš sebi?
  Volela bih da sam manje impulsivna i eksplozivna u određenim situacijama, ali i manje iskrena. Nadam se da ću s godinama steći mudrost i iskustvo i da neću reagovati naglo u svakom trenutku. Nedavno se desilo da su u mojoj zgradi isključili vodu, baš kada sam se ja kupala. Naravno, poludela sam i bila sam vrlo neprijatna prema komšiji, što ne priliči našim dobrim komšijskim odnosima. Kada sam mu se kasnije izvinila, rekao mi je: „Nema veze, ekskluzivni ljudi su pošteni."
  U filmu Čarlston, Mala Boginja se žrtvuje za ljubav i svog muškarca... Na šta si ti sve spremna zbog ljubavi?
  Ljubav je obostrano davanje. Razumevanje, ne odricanje i žrtva.
  Jesi li spremna da se potpuno promeniš zbog voljene osobe?
  Menjam se samo kada je ljubav prava.
  Koje osobine mora da poseduje tvoj muškarac?
  Da ne bude kliše, sigurno je da treba da bude hrabar, jer nije lako biti sa mnom ni u jednom smislu. I da bude životno snalažljiv, to mi je veoma važno jer znam gde sam. A, ako on nije, onda sigurno nismo jedno za drugo.
  Jesi li našla nekoga ko odgovara tim kriterijumima?
  Ne bih da pričam o tome.
  Koja su tvoja tri neophodna uslova za sreću?
  Da su moji najbliži srećni, da sam zdrava i prava!
  O čemu maštaš?
  Bila bih neiskrena ako ne bih priznala da priželjkujem inostranu karijeru u Holivudu. U principu sam dosta svojih snova ostvarila, „samo" mi je još to ostalo.