Broj 98
Početna > Lepi i zdravi > LEK PROTIV SVIH BOLJKI

Hajdučka trava

LEK PROTIV SVIH BOLJKI

Bilo da je reč o mladim devojkama sa neredovnim menstruacijama bilo o starijim ženama, šolja čaja od hajdučke trave može biti blagotvorna

Pošto je hajdučka trava u starim knjigama o lekovitom bilju označena kao „lek protiv svih boljki", može da se koristi tamo gde ništa nije pomoglo i gde više nema nade. Čaj od hajdučke trave preporučuje se kod „navale krvi u glavu propraćene bolovima kao da će mozak pući, kao i protiv nesvestice, nagona za povraćanjem, kod oboljenja očiju praćenih sekretom i suzenjem, kod jakih bolova u očima i krvarenja iz nosa. Napad migrene, kao posledica preosetljivosti na promenu vremena ili na pojavu toplog vetra, nestaće već posle jedne šolje čaja od hajdučke trave koji treba piti u gutljajima, što je moguće topliji. Redovnom upotrebom ovoga čaja postiže se potpuno izlečenje od migrene."
 
  Šta sve leči
  Direktno deluje na koštanu srž i u njoj podstiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Zato kod oboljenja koštane srži, pa i kod gnojenja kostiju, kada svaki drugi lek zataji, treba primenjivati kure čajem od hajdučke trave, dodavati ovu lekovitu biljku u kupke i u kožu utrljavati tinkturu. Ona predstavlja i dobro sredstvo za zaustavljanje krvarenja iz pluća, a zajedno s korenom iđirota, može da leči rak pluća. Koren iđirota treba žvakati tokom dana, a čaj od hajdučke trave piti, gutljaj po gutljaj, po jednu šolju ujutro i uveče. Čaj brzo pomaže kod krvarenja iz želuca, kod hemoroida koji jače krvare, kao i kod pritiska u želucu i jake gorušice. Kada je reč o prehladi, bolovima u leđima i reumatskim bolovima, čaj od hajdučke trave treba piti u što većim količinama i što je moguće topliji. Ovim čajem može da se reguliše rad bubrega, otkloni nedostatak apetita, nadutost i grč u želucu, normalizuje rad jetre, leči upala želudačno-crevnog trakta, podstakne lučenje u crevima i time ujedno reguliše stolica. Pošto mnogo pomaže i kod poremećene cirkulacije i grča krvnih sudova, čaj od hajdučke trave se najtoplije preporučuje onima koji pate od angine pektoris.
 
  Kupke od hajdučke trave
  Sveštenik Knajp kaže u svojim spisima: „Žene bi bile pošteđene mnogih boljki kad bi s vremena na vreme posegnule za hajdučkom travom!" Bolovi prouzrokovani upalom jajnika često prestaju već posle prve kupke od hajdučke trave, a upala se postepeno smiruje. Kupke su uspešne i kod mokrenja u krevet dece i starijih ljudi, kao i kod belog pranja. U slučaju mioma, kupke treba primenjivati svakodnevno tokom dužeg vremenskog perioda, dok se lekarskom kontrolom ne utvrdi da je rezultat negativan.
  Žene u prelaznim godinama trebalo bi da piju čaj od hajdučke trave jer će ih to poštedeti unutrašnjeg nemira i drugih tegoba. Na zdravlje veoma dobro utiču i kupke od ove lekovite biljke. Kod upale živaca nogu i ruku naročito prijaju kupke.
 
  Načini upotrebe hajdučke trave
  - Čaj
  Jedna puna kafena kašičica popari se sa četvrt litra vode i ostavi da odstoji kratko vreme.
  - Kupka
  Sto grama hajdučke trave (cele biljke) preko noći ostaviti u hladnoj vodi, sledećeg dana zagrevati dok ne provri, a potom dodati vodi za kupanje.