Broj 98
Početna > Lepi i zdravi > JOGOM PROTIV VALUNGA

Ojačajte telo vežbanjem

JOGOM PROTIV VALUNGA

Rastezanjem i stezanjem efikasno se stimulišu mišićni, nervni, endokrini i sistem za varenje, poboljšava cirkulacija i lučenje hormona i pomaže izbacivanje toksina iz organizma

Zagazili ste u pedesete i stvarno se osećate više nego dobro. Iako ste i vi kao tinejdžerka smatrali da su ljudi posle tridesete tamo neki matorci, sada shvatate da i ovaj period života ima i te kakve draži. Ušli ste u taj čuveni period menopauze i oprostili ste se od redovnog ciklusa. Ponekad vas malo protresu talasi toplote pa počnete da se znojite, ali to vas ne deprimira posebno. Pošto ste dama u najboljim godinama, ostvarili ste se u svakom smislu te reči, a energije imate još malo pa da „konju rep iščupate" i sada ste u potrazi za nekom vrstom relaksacije.
 
  Oslobodite se stresa
  Prevazišli ste velike grupe devojčuraka koje skakuću po fitnes-centrima, pa vam je potrebna manja ekipa približnih godina, sa kojom ćete blagotvorno opustiti svoje telo. Idealan način da se oslobodite svakodnevnih stresova jeste da odete na trening joge. Pre nego što se odlučite za ovaj vid rekreacije, evo nekoliko podataka o čemu se tu radi. Joga je najstarija nauka na planeti. Stara je najmanje 7.000 godina. To je kompletna nauka o čoveku koja čitav život dovodi u ravnotežu i harmoniju tako što uspostavlja fizičko zdravlje, mentalnu jasnoću i mir, emotivnu stabilnost i omogućuje da se duh potpuno izrazi. Joga stvara prostor u kome možete da postanete svesni svih svojih ograničenja i slabosti.
 
  Vežbanjem do zdravlja
  Praksa je pokazala da svaka osoba kroz jogu spoznaje sve ono što do sada nije znala, jasnije sagledava situaciju i, konačno, lakše se suprotstavlja problemima u životu. Stručnjaci sa američkog univerziteta Jejl ističu da je praktikovanje joge bezbedna fizička aktivnost čak i za ljude obolele od hronične srčane slabosti. Joga smanjuje pokazatelje zapaljenjskog procesa, povećava toleranciju na fizičku aktivnost i poboljšava kvalitet života. Elementi joge rastezanjem i stezanjem mišića efikasno stimulišu mišićni, nervni, endokrini i sistem za varenje, poboljšavaju cirkulaciju i lučenje hormona, i tako pomažu izbacivanju otpadnih materija i toksina iz organizma. Trajno vežbanje joge doprinosi i jačanju elastičnosti i spretnosti tela, dok vežbe kontrole disanja i meditacije mogu da smire živce i srce, te da smanje stres.