Broj 98
Početna > Lepi i zdravi > DRAGI, ČUVAJ PROSTATU

Muškarci nemaju naviku da idu kod urologa

DRAGI, ČUVAJ PROSTATU

Stručnjaci muškarcima preporučuju plivanje jer kontakt sa hladnom vodom steže krvne sudove, što sprečava preveliki dotok krvi u prostatu i održava je vitalnom

Iako je veličine kestena (po tome je dobila i ime), mnogim pripadnicima jačeg pola prostata ume da zada prilično velike zdravstvene probleme. Bez obzira na to što je nekada prostata uglavnom mučila deo muške populacije od četrdesete do šezdesete godine života, danas se sa tegobama koje izaziva ova žlezda suočava sve više mlađih muškaraca. Prostata je žlezda karakteristična samo za muškarce, nalazi se ispod bešike i kroz nju prolazi jedan deo izvodnog mokraćnog kanala. Njena uloga je reproduktivne prirode i odnosi se na stvaranje tečnog dela sperme.
  Prostata počinje da raste već posle 25. godine života, a na njeno uvećanje utiče muški seksualni hormon testosteron, tačnije dihidrotestosteron (DHT). Zanimljiv je podatak da se kod muškaraca kod kojih su uklonjeni testisi, prostata ne uvećava. Upravo zbog problema koji mogu da prouzrokuju rak prostate, svaki muškarac posle tridesete godine života treba redovno da kontroliše svoje zdravstveno stanje.
 
  Zdrav način života kao preventiva
  Prema tome, dragi muškarci, da biste očuvali zdravlje, ne zapostavljajte šetnju. Svaki dan odvojte bar pola sata slobodnog vremena da prošetate sa svojom dragom po obližnjem parku, pogotovo ako na poslu provodite dosta vremena sedeći. Ukoliko svakodnevno bar malo prošetate, pomoći ćete organizmu tako što će višak krvi iz prostate oteći, čime ćete olakšati dotok krvi prema srcu. Bavite se nekim od vidova rekreacije. Stručnjaci preporučuju plivanje jer kontakt sa hladnom vodom steže krvne sudove, što sprečava preveliki dotok krvi u prostatu i održava je vitalnom. Sportovi koje treba da izbegavate su vožnja bicikla i dizanje tegova, bez obzira na to koliko vas oni privlače. Dok vozite bicikl, dolazi do nadraživanja, dok teretana povećava pritisak u stomaku.
 
  Alkohol je štetan po zdravlje
  Obavezno smanjite alkohol. Veoma je štetan jer pojačava cirkulaciju u organizmu i količinu krvi u prostati. Zbog toga, ako baš ne možete da se uzdržite od alkoholnih pića, pijte umereno. Naročito izbegavajte pivo. Američki naučni tim došao je, posle jednog iscrpnog istraživanja, do zaključka da muškarci koji nedeljno u proseku popiju četiri do sedam čaša crnog vina imaju 52 odsto manje šanse da obole od karcinoma prostate od onih koji ne piju vino. Specijalisti urologije su prikupili veliki broj razloga koji mogu uticati na rizik raka prostate kod muškaraca između 40. i 60. godine života, uključujući i konzumiranje alkohola.
  Nutricionisti savetuju da iz jelovnika izbacite previše začinjena jela. Neki začini, kao što su biber i crvena paprika, podstiču bolji protok krvi. Savetujemo da ih svedete na minimum. Na redovnom meniju neka se nađu brokoli, karfiol, mahunarke, morski plodovi... jer se u takvoj vrsti hrane nalaze bitni sastojci koji su moćni u borbi protiv raka prostate.