Broj 98
Početna > Zanimljivosti > CENTAR VAŠEG DOMA

Dnevna soba

CENTAR VAŠEG DOMA

Kada vam u kuću uđu gosti, obično prvo vide dnevnu sobu, i zato bi trebalo da je sredite tako da odslikava vaš stil

Ranije je dnevna soba bila rezervisana isključivo za posebne prilike. Ali, u poslednjih dvadeset godina u našim životima se dogodio značajan preokret, ne samo u pogledu prijema gostiju, kuvanja, rada i slobodnog vremena već i u porodičnom životu. Tako su današnji zahtevi prema „dnevnim sobama" kao stambenim i životnim prostorima za čitavu porodicu postali bitno drugačiji i brojniji.
 
  Prilagodite sobu potrebama
  Potrebe porodice se razlikuju od domaćinstva do domaćinstva. Arhitekte i dekorateri postavljaju pitanja kako bi što uspešnije isplanirali sobu za dnevni boravak. Zanima ih uzrast, pol, zanimanje, navike i hobi svakog člana porodice, tako da uzimaju u obzir hoćete li u dnevnom boravku jesti, učiti, spavati, igrati se, primati goste, raditi... Napravite i vi takvu analizu, bez ograničenja i predrasuda. Ne razmišljajte samo o sebi, uključite i ostale ukućane i nemojte da se obazirete na nameštaj koji već posedujete i raspored koji trenutno koristite. Ispravite nedostatke, poboljšajte iskoristivost i fleksibilnost vaše dnevne sobe.
 
  Promena uz minimalna sredstva
  Stručnjaci tvrde da dnevni boravak koji vam se više ne sviđa ili vam je dosadio možete da promenite za kratko vreme i uz malo ulaganja.
  Prvo morate da vidite postoje li oštećenja na nameštaju. Oštećenja na drvetu mogu lako da se poprave sa malo laka ili boje, a rupe u sofi ili fotelji možete da prekrijete nekom od ukrasnih tkanina za nameštaj. Odabirom prave boje za navlake odmah ćete promeniti čitav izgled i utisak koji ostavlja vaš dnevni boravak. Jedan od najlakših načina za promenu je izmena njegovog „raspoloženja". To se može učiniti povećanjem ili smanjenjem rasvete u sobi. Pri tom možete da koristite razne osveživače, mirisna ulja ili sveće. Soba će delovati drugačije i ako dodate ukrase na zidove. Izaberite one koje najviše opisuju vas kao osobu. Ukoliko vam se čini da je vaša dnevna soba dosadna i monotona, lako ćete je učiniti veselijom ako se poigrate bojama. To je jednostavno učiniti promenom zavesa, jastuka ili vazom sa cvećem na stočiću. Ako želite veću promenu, kupite drugačiji tepih. Danas postoji puno maštovitih dezena i različitih boja.
 
  Ukrasni dodaci u bojama
  Jastuke, tepihe, zavese, vaze i ostale ukrasne dodatke možete da kupite i u nekoliko setova ne bi li svoju dnevno sobu ukrasili u skladu sa godišnjim dobom. Svetlije boje koristite u proleće i leto, a zelenu i boju brusnice tokom jeseni, dok zimi svoju sobu možete da obojite u srebrne i plave tonove. Za drastičnije promene, odaberite drugačije boje za zidove. Ako želite da soba dobije na „energičnosti", odaberite svetlije boje, a ako vam je želja da ostavlja utisak udobnosti, pronađite neku iz palete tamnijih nijansi. Najdrastičniju promenu svog dnevnog boravka postići ćete kupovinom novog nameštaja, ali to, naravno, nije jedno od onih jeftinih rešenja. Ipak, već i kupovinom novog lustera, promenićete izgled sobe, učiniti je zabavnijom ili elegantnijom, u zavisnosti od toga koji efekat želite da postignete.