Broj 97

Biljka zaštitnica žena

VIRAK

Virak je poznat i po drugim nazivima - vrkuta, rosanica, biserak, goveđa trava i gospin plašt. Sam narodni naziv govori da je ova biljka od velike pomoći ženama - leči pojačani sekret, bolne menstruacije, koje i reguliše, a pospešuje i olakšava porođaj. Pomaže kako u klimakteričnim tako i u pubertetskim smetnjama

Pored toga što virak povoljno deluje kod poremećaja menstruacije, belog pranja, genitalnih tegoba i nelagodnosti u menopauzi, zajedno sa hajdučicom može da reguliše neredovan menstrualni ciklus početkom puberteta. Ova lekovita biljka deluje tako što skuplja krvne sudove i brzo leči, a koristi se i kao diuretik i sredstvo za jačanje srca, zatim kod groznica od gnojne rane, pa i nelečenih i zapostavljenih čireva. Čaj od virka se preporučuje kao najbolje sredstvo za prestanak krvarenja posle vađenja zuba. Otklanja slabost mišića i udova i pomaže kod malokrvnosti. Naši preci su ovu biljku upotrebljavali za rane spolja i iznutra, kod epilepsije i bruha. Potpomaže izbacivanje vode iz organizma. Kod dece i odraslih deluje protiv mišićne slabosti i slabosti udova. Kod žena koje se teško porađaju leči slabost materice, a zaštita je i od pobačaja.
 
  Načini upotrebe

  Priprema čaja
  Kafenu kašičicu virka prelijte šoljom ključale vode i ostavite da odstoji 5-10 minuta. Pije se uvek u gutljajima. Doza je dve šolje na dan, a posle porođaja se pije puno čaja prvih 8-10 dana.

  Obloge
  Odgovarajuću količinu sveže biljke operite, izgnječite oklagijom i upotrebite kao oblogu.
  Dodatak vodi za kupanje
  Za potpunu kupku koristi se 200 grama suve ili nekoliko šaka sveže biljke i stavi se u kofu sa hladnom vodom da prenoći. Sledećeg dana se sve zagreje i doda vodi za kupanje.