Broj 97
Početna > Lepi i zdravi > TIHI NEPRIJATELJ PLODNOSTI

UPALA KARLICE

TIHI NEPRIJATELJ PLODNOSTI

Upala karlice je poremećaj koji predstavlja ozbiljnu upalu unutrašnjih ženskih reproduktivnih organa, a štetno dejstvo po jajovode može da izazove neplodnost

Upala karlice može da zahvati grlić i sluzokožu materice, jajovoda, jajnike i creva. Mogu je izazvati mnoge vrste bakterija, uključujući i hlamidiju. Bolest može da se razvije posle polnog odnosa sa zaraženim partnerom ili, ređe, posle porođaja. Žene koje za kontracepciju koriste spiralu pod većim su rizikom, isto kao i mlade, seksualno aktivne žene koje često menjaju partnere. Ponekad nije moguće otkriti uzrok ove bolesti, a bez odgovarajućeg lečenja, bolest može da izazove bolove koji se redovno vraćaju, kao i začepljenje jajovoda, što povećava rizik od neplodnosti, vanmaterične trudnoće i preranog porođaja.
 
  Simptomi i prevencija
  Zahvaćeni organi ponekad su osetljivi i upaljeni, ali dešava se i da simptoma uopšte nema ili su neodređeni i blagi. Samo neki od njih su: bolne menstruacije, krvarenje između ciklusa, izmenjen vaginalni sekret, bol u leđima, temperatura, mučnina... Mogu i da se jave bolovi u donjem delu trbuha ili tup, isprekidan ili trajan bol. Postoji nekoliko načina da izbegnete infekciju. Najbolji je ako održavate polne odnose sa samo jednim zdravim partnerom. Tu je i korišćenje prezervativa, uz neki drugi vid kontracepcije. Ukoliko ste jedna od onih osoba koje ne koriste prezervativ iz ovih ili onih razloga, svake godine idite na pregled za rano otkrivanje hlamidije, gonoreje i HIV-a.
 
  Vežbe za stomak i leđa
  Ukoliko vam je otkrivena upala karlice, lečenje podrazumeva oba partnera. Uz terapiju koju vam lekar prepiše, možete da se poslužite i još nekim metodama. Ukoliko imate bolove u trbuhu, mirujte dok ne prođu. Stavite termofor ili nešto toplo na stomak kako biste podstakli krvotok i protok limfe u karlicu. Okupajte se u toploj vodi kojoj ste dodali šest-osam kapi ruzmarinovog, čempresovog ili naninog ulja. Ehinacea i kozinac podstiču imuni sistem i zato uzimajte jednu od ovih biljaka u obliku čaja, tinkture ili tableta. I čaj od kamilice može da deluje opuštajuće i da ublaži bol. Kada je reč o ishrani, izbegavajte prerađenu hranu, a alkohol i kofein svedite na minimum, jer oni slabe imuni sistem i smanjuju količinu vitamina B i cinka u organizmu. Ukoliko uzimate neke antibiotike, pijte svakodnevno jogurt kako biste sprečili njihovo negativno dejstvo na sistem za varenje. Ako se dobro osećate, redovno radite aerobne vežbe kako biste ojačali imuni sistem i podstakli krvotok u karličnoj oblasti. Vežbe za stomak i leđa pomažu u ublažavanju upale karlice. Korisni su i trbušnjaci, kao i joga.