Broj 97
Početna > Lepi i zdravi > ŠEST PREGLEDA RUKAMA

KAKO NAPIPATI BOLEST

ŠEST PREGLEDA RUKAMA

Vaši prsti mogu da otkriju sve vrste potencijalnih zdravstvenih problema. Evo nekoliko predloga za samopregled koji bi trebalo da radite s vremena na vreme.

SAMOPREGLED DOJKI
Samopregled ostaje najbolji način za rano otkrivanje raka dojke. Radi se jednom mesečno, posle ciklusa. Ako primetite kvržicu, sukrvicu iz bradavice, bilo šta neuobičajeno, odmah idite kod lekara.
Da biste se samopregledali, lezite, stavite jastuk ispod leve lopatice i levu ruku podignite iznad glave. Prislonite vrhove tri srednja prsta desne ruke na levu dojku. Blago pritisnite i kružnim pokretima pretražujte od periferije prema bradavici, a zatim i ispod pazuha. Cilj je da se napipa svaka promena, ulegnuće, zadebljanje, čvorić. Ponovite na drugoj strani. Na kraju blago stisnite bradavice da proverite iscedak.

KONTROLA SRCA
Radi se svaka tri do četiri meseca. Okrenite levi dlan nagore. Desnom rukom obuhvatite levi članak, pa vrhom kažiprsta i srednjeg prsta napipajte puls. Kad ga osetite, brojte otkucaje 15 sekundi (gledajte na sat). Pomnožite rezultat sa četiri: dobićete broj otkucaja u minutu. Puls se kod zdravih osoba kreće od 60 do 90 otkucaja u minutu. Ako je vaš niži od 60, a redovno vežbate, znači da ste u dobroj kondiciji. Ako vam je puls brži od 80 otkucaja u minutu (a niste pili kafu), uzrok može biti anemija ili štitasta žlezda. Ako osetite bilo kakve tegobe, odmah se javite lekaru.

MERENJE ADIPOZNOG TKIVA
Samokontrola se radi na šest meseci. Treba sesti i uštinuti mesto iznad kuka, na levoj ili desnoj strani struka. Ako ste uštinuli dva i po centimetra ili više masnog tkiva, vreme je za dijetu. Masne naslage na stomaku povećavaju rizik od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

TEST ZA DRHTAVICE
Položite ruku na sto, stavite preko nje list papira i gledajte da li i koliko podrhtavaju ivice. Iako se retko događa, papir koji snažno vibrira ukazuje na neurološki poremećaj kao što je Parkinsonova bolest ili obolelu tireoideu. Ako treba, idite kod lekara. Kontrola se radi jednom godišnje.

KONTROLA KRVOTOKA
Kažiprstom pritiskajte nokat na suprotnoj ruci dok ne pobeli. Pustite, a onda izbrojte koliko je sekundi bilo potrebno da mu se vrati boja. Test ne treba raditi na hladnom mestu jer će rezultat biti pogrešan. Stručnjaci kažu da vaši nokti odražavaju zdravlje vaših arterija. Ako prođe više od pet sekundi pre nego što se vrati boja, loša vam je cirkulacija.

OPIPAVANJE ČVOROVA
Stavite ruke ispod oba uha, tamo gde se završava vilica. Vrhovima prstiju proveravajte da li su limfni čvorovi na vratu uvećani ili otečeni. Kad ih prate simptomi nazeba, uvećani limfni čvorovi posledica su infekcije sinusa ili gripa.