Broj 97
Početna > Zanimljivosti > PARKET ILI LAMINAT?

Savršena podna obloga

PARKET ILI LAMINAT?

Ako želite da unesete promene u svoj životni prostor, razmislite o novom podu jer sada postoji veliki izbor materijala, šara i dezena parketa i laminata

Već dugo kroz istoriju, drvo, u svakom obliku i na svaki način, prati čoveka i njegove potrebe. Bili su to predmeti za rad, nameštaj, kuće i na kraju podovi. Smatra se da je ulaganje u parkete jedno od najisplativijih prilikom gradnje kuće. Kao što su prozori i vrata ukras i ogledalo kuće, tako je parket duša svakog doma. Daje topliji izgled domu, stvara zdrav ambijent, lako se održava, svojim izgledom i sastavom štiti od zadržavanja prašine koja izaziva razne alergije. Jednostavno, parket je savršeno rešenje za svaki dom.

  Prednosti parketa:
  - Parket je prirodan proizvod, pravljen od drveta, a to su neškodljivi i obnovljivi resursi.
  - Parket je trajan i ekonomičan. U slučaju povremenog oštećenja, može biti očišćen i renoviran bez problema.
  - Atraktivan je i daje toplinu domu. Lepota parketa, kao i svih drugih proizvoda od drveta, leži u lepoti njihove prirode. Parket kao podna obloga pruža osećaj postojanosti i dugotrajnosti.
  - Parket je higijenski i ne izaziva alergije. Uz to se i lako održava.
  - Velika raznovrsnost pomaže udovoljavanju raznih ukusa. Dostupan je u praktično neograničenom broju dezena i vrsta drveta.
  - Parket dovodi prirodu u kuću i pruža osećaj topline i živosti, jer je i sam prirodni proizvod. Izrađuje se od raznih vrsta drveta kao što su hrast, jasen, bukva, orah, bagrem, bambus i druge egzotične vrste...
 
  Laminat
  Laminat kao moderna i elegantna podna obloga ima mnoge prednosti i veliki broj dekorativnih mogućnosti, i zbog toga se sve češće upotrebljava u opremanju prostora. Za razliku od parketa, laminat je slojevita ploča izrađena od drvenih vlakana, čiji je gornji sloj obrađen tako da verno imitira strukturu drveta, pri čemu se stiče vizuelni efekat kao kod parketa, brodskog poda, pa čak i keramičkih pločica.
  Prednosti laminata
  - Laminat je mnogo jeftiniji od parketa.
  - Laminati su pogodni za razne vrste poslovnih, ali i za stambene prostore.
  - Postavljanje laminata je jednostavno, kao i njegova kasnija demontaža. Nema potrebe da se polira ni lakira, a zavisno od vrste, ne mora ni da se lepi. Zahvaljujući slojevitoj strukturi, laminat je izuzetno izdržljiv i otporan.
  - Otporni su na udarce, pritiske, na visoke temperature, na vlagu i prosutu tečnost, na razne hemikalije iz domaćinstva.
  - Jednostavni su za održavanje - dovoljno ih je prebrisati vlažnom krpom i sredstvima namenjenim za održavanje laminata.
  - Kao posebna prednost laminata ističe se veliki izbor boja i dezena (imitacija parketa, brodskog poda, keramike...)
 
  Saveti za održavanje parketa i laminata
  Zahvaljujući glatkoj površini, ni parket ni laminat ne zadržavaju prašinu i drugu nečistoću. Možete da ih održavate usisivačem ili suvom krpom. Za „mokro" održavanje, u vodu dodajte namensko sredstvo za održavanje parketa ili laminata, krpu dobro ocedite i njom prebrišite pod. Kada završite s mokrom krpom, pod još jednom prebrišite suvom.