Broj 97
Početna > Lepi i zdravi > NEGA BIKINI ZONE

Vosak ili brijač za prepone

NEGA BIKINI ZONE

Osim brijanja ili depiliranja nogu, lica i ostalih vidljivih zona, uklanjanje dlačica s intimne zone postalo je gotovo higijenska navika

Iako se i dlačice sa intimne zone mogu uklanjati hemijskim sredstvima (kremama za depilaciju), ovo je prilično osetljiv deo tela, pa stručnjaci savetuju brijanje ili depilaciju voskom. Postoji i lasersko uklanjanje dlačica, ali ono je skupo, i obavlja se u dužem vremenskom periodu. Žene najčešće biraju po osećaju, a da biste lakše odlučili hoćete li da birate po ceni, praktičnosti, stepenu bola ili po nekom drugom kriterijumu, donosimo prednosti i nedostatke obe metode.
 
  Učestalost otklanjanja dlačica
  Danas i žene i muškarci odstranjuju dlačice sa gotovo svih delova tela, od obrva i brkova do nogu, ruku i bikini zone. Glavna razlika između brijanja i depiliranja voskom je u tome što se brijanjem dlačice seku do kože, a pomoću voska se dlačice čupaju zajedno sa korenom. S obzirom na to da je koren u slučaju brijanja neoštećen, dlačice nastavljaju neometano da rastu, brijanje mora često da se ponavlja, pa je manja učestalost jedna od prednosti depilacije voskom.
  Da bi se vosak uhvatio i da bi uopšte mogao da iščupa dlačice s korenom, one bi trebalo da budu dugačke bar šest do osam milimetara. Što je depilacija redovnija, to će dlačice ređe rasti. Kad se, nakon nekoliko početnih depilacija, postigne željeno stanje, depilacija mora da se ponavlja na tri do pet nedelja.
 
  Faktor bola
  Bez dileme, faktor bola je na strani brijanja, jer je brijanje bezbolno, a depilacija voskom je prilično bolna. U zavisnosti od osetljivosti područja, depilacija voskom ne boli jednako na svim delovima tela. Bikini zona je, nažalost, osetljivo i bolno područje. Najmanje muke ćete imati ako se depilirate toplim, a ne vrućim voskom, i ako naglo povučete traku. Zeleni vosak je bolji od žutog i uvek se koristi isključivo za jednokratnu upotrebu. Postoje i depilacije hladnim voskom, ali sasvim je jasno da svako čupanje korena dlačice mora da bude bolno.
  I nepažljivo brijanje može da bude bolno, pa savetujemo da prvo makazama skratite dlačice, za šta postoji nekoliko razloga:
  - ovo će olakšati postupak i smanjiti šanse za posekotine i modrice,
  - kraće dlačice omogućavaju bolji pogled na eventualne mladeže, bradavice i slične izrasline koje nikako nije dobro povrediti,
  - kratke dlačice ćete moći da izbrijete tik uz kožu,
  - brijanje dugih dlačica je najčešće neuredno, pa ga na dosta mesta treba popravljati i zato čitav postupak duže traje.
  Brijanje najčešće rezultira posekotinama i nije ništa manje bolno nego depiliranje. Posekotine ružno izgledaju i treba im vremena da zarastu, a bolovi i eventualno crvenilo nakon depilacije voskom vrlo brzo će se kod većine smiriti.
 
  Faktor osetljivosti kože
  Obe metode obično su jednako higijenske, a statistike pokazuju da kod prosečne osobe uglavnom nema komplikacija, osipa ili alergija. U retkim slučajevima mogu da se razviju komplikacije, koje se najčešće manifestuju u obliku crvenila i svraba. Ove reakcije su moguće kod obe metode.
 
 
  Rezultati
  Depilirana koža je nežnija i glađa od obrijane
 
  Cena
  Brijač je jeftiniji od voska, a u kućnoj radinosti je brijanje i jednostavnije. Depilaciju voskom najčešće obavljaju profesionalci u specijalizovanim salonima, ali postoje i pakovanja voska za kućnu upotrebu.
 
  Šta muškarci više vole
  Statistike pokazuju da muškarci ne vole dlakave žene kad su u pitanju noge, koža lica, ruke i ostali vidljivi delovi tela. Što se intimne zone tiče, muškarci se ovako izjašnjavaju:
  - 54 odsto ispitanika voli kad je bikini zona sređena, ali ne i kad je potpuno bez dlačica,
  - 24 odsto voli „ćelavice tamo dole",
  - 22 odsto voli kada je žena dole prirodna.