Broj 97
Početna > Lepi i zdravi > KADA SE SVE VRTI

Vrtoglavica

KADA SE SVE VRTI

Osećaj zamagljenosti i nestabilnosti - vrtoglavica, obično brzo prolazi, ali može da se desi da su simptomi uporni i ozbiljni pa zahtevaju dodatne kontrole

Osećaj zamagljenosti i nestabilnosti - vrtoglavica, obično brzo prolazi, ali može da se desi da su simptomi uporni i ozbiljni pa zahtevaju dodatne kontrole
  
  Vrtoglavicu izaziva trenutni pad pritiska u arterijama koje dovode krv u mozak. Time se smanjuje količina krvi, pa i kiseonika u mozgu. Vrtoglavica se često javlja nakon naglog i brzog ustajanja iz ležećeg ili sedećeg položaja i obično traje nekoliko sekundi. Može se pojaviti i ako šećer u krvi isuviše padne, ukoliko niste jeli ili ne lečite dijabetes kako treba. Još jedan razlog vrtoglavice je nedovoljna količina tečnosti. Jaka vrtoglavica ili vertigo može biti rezultat poremećaja u unutrašnjem uhu.
  Redovni obroci i vežbanje
  Izbegnite pad pritiska pri promeni položaja tako što ćete nekoliko puta duboko udahnuti pre nego što ustanete iz sedećeg ili ležećeg položaja. Ustanite polako i postepeno, a ne naglo. Održavajte stabilan nivo šećera u krvi tako što ćete jesti redovne obroke koji uključuju namirnice bogate vlaknima. Ograničite uzimanje jela koja sadrže belo brašno i dodatni šećer. Poboljšajte rad srca i pluća i osigurajte dovod kiseonika tako što ćete svakoga dana vežbati najmanje pola sata. Ojačajte krvne sudove i poboljšajte krvotok naizmeničnim tuširanjem toplom i hladnom vodom. Time podstičete cirkulaciju i sprečavate pojavu vrtoglavice.
  Lečenje
  Kad god počne da vas hvata vrtoglavica, sednite i duboko dišite. Opustite se podignutih nogu, time ćete vratiti normalan dotok krvi u mozak. Ukoliko niste jeli duže od dva sata, pojedite nešto hranljivo. Neke vežbe za glavu i telo mogu da pomognu kod jake vrtoglavice. Lekar će vam pomoći da naučite posebne vežbe za vestibularnu rehabilitaciju. Ukoliko se vrtoglavica stalno vraća, a uz to vas boli i vrat, imate temperaturu ili glavobolju potražite lekarsku pomoć. Ako istovremeno osetite poremećaj vida, obamrlost lica ili udova, lupanje srca, nedostatak daha, odmah zatražite lekarsku pomoć.
  
    Drugi uzroci vrtoglavice:
  - bolesti krvotoka,
  - poremećaj srčanog ritma,
  - moždani udar,
  - osteoartritis u vratnim pršljenovima,
  - emotivni stres,
  - epilepsija,
  - trovanje alkoholom ili drogom,
  - umor očiju i
  - alergija na hranu.
  
    Kod jakih napada vrtoglavice, koji se nazivaju vertigo, javlja se osećaj da se sve vrti oko vas. Zatvaranje očiju možda neće pomoći da se oslobodite osećanja nestabilnosti. Ako se ovo osećanje nastavi duže od jednog minuta, može da se desi i da vam pozli ili da povratite, a moguće je i da nećete moći da ustanete ili ćete se onesvestiti. Ovu tegobu obično izaziva poremećaj organa za ravnotežu u unutrašnjem uhu, na primer virusna upala ili Menijerova bolest.