Broj 96
Početna > Putovanja > UŽIVAJTE U TRENUTKU

Zlatibor

UŽIVAJTE U TRENUTKU

Priroda je bila darežljiva prema Zlatiboru, dajući mu prelepe pejzaže, talasasta uzvišenja tu i tamo obrasla borovim, jelovim i smrčevim šumama, prostrane livade ukrašene belim narcisima i drugim živopisnim cvećem, veoma prijatnu i blagu klimu, veliki broj sunčanih dana, nezagađen vazduh i druge pogodnosti.

Zlatibor kao geografska celina obuhvata prostor između reka Sušice i Uvca i istočnih padina Tare i zapadnih Murtenice. Na severozapadu mu pripadaju sela Kremna i Mokra Gora, a na jugoistoku planina Murtenica, zlatiborska podgorja koja čine prelaz prema susednoj Tari, odnosno sandžačkim planinama.
  Pod turističkim pojmom Zlatibora podrazumeva se prostrana visoravan duga tridesetak i široka dvanaest kilometara, sa pravcem prostiranja severozapad-jugoistok, oivičena planinskim visovima Gradinom, Crnim vrhom, Čigotom, Murtenicom, Tornikom, Čavlovcem, Vijogorom i gornjim tokom reke Sušice. Na tom prostoru, krajem prošlog i početkom ovog veka, počinju da se razvijaju turistička naselja: Ribnica, Kraljeva Voda, Palisad, Oko i Čajetina.
 
  Blagotvorna klima
  Klima na Zlatiboru je subalpska. Temperaturne razlike su minimalne i ima više od 2.000 sunčanih sati godišnje. Prosečna godišnja temperatura je 7,5 stepeni Celzijusa, a prosečna dnevna temperatura je 18 stepeni Celzijusa. Najviša dnevna temperatura je bila 33,6 stepena Celzijusa 1962. godine, a najniža - 23,1 stepeni Celzijusa 1954. godine. Zime su prilično duge i hladne pa su negativne temperature u aprilu i oktobru sasvim normalna pojava. Ima oko 100 snežnih dana pogodnih za skijanje. Leta su topla sa svežim večerima i ograničena na period jun-septembar; najtopliji dani su u julu i avgustu. Magla nije česta, naročito u centralnom delu, i ako se pojavi, ne zadržava se dugo. Sa medicinskog aspekta, subalpska klima je povoljna za lečenje bronhijalne astme i drugih alergijskih oboljenja. Jedan od važnih klimatskih faktora su vetrovi koji utiču na isparavanje vegetacije i zemljišta. Severoistočni vetrovi su najčešći i najjači. Duvaju tokom cele godine, ali su najjači od oktobra do maja. Oni snižavaju temperaturu. Jugozapadni i južni vetrovi obično duvaju od jeseni do proleća i donose toplije vazdušne mase.
 
  Biljni i životinjski svet
  Nadmorska visina, velike količine padavina i veliki broj sunčanih sati godišnje uslovili su na Zlatiboru veoma bujnu vegetaciju. Najrasprostranjeniji ekosistem su pašnjaci, livade na kojima raste čak 120 vrsta najraznovrsnijih trava, od kojih mnoge imaju lekovita svojstva. Do 600 metara nadmorske visine zastupljene su listopadne vrste (bukva, hrast, breza, lipa, jasen), a na više od 600 metara dominiraju četinari (beli i crni bor, jela, smrča). Poznato je da je nekada Zlatibor bio sav obrastao šumom. Danas ima najviše livada, ali imena nekih danas golih brda govore da je ranije bilo suprotno (Bučje, Česte, Šumatno brdo). Ne zna se šta je tačno uzrok tolikom nestajanju šuma. Ipak, najverovatnije je da je ove šume u najvećoj meri uništio jedan veliki požar koji se dogodio oko 1800. godine.
  I životinjski svet je raznovrstan. Zlatibor obiluje vukovima, pa je njihovo godišnje istrebljivanje postalo tradicija - Zlatiborska hajka na vuka. Medveda i nema toliko mnogo, ali se i na njih još ponegde može naići. Divlja svinja, lisica, zec, kuna, jazavac, prepelica, jarebica i veverica su na Zlatiboru uobičajena pojava, pa čak i u blizini naseljenih mesta. Još se samo na Zlatiboru mogu videti beloglavi sup i orao krstaš, vrste na rubu izumiranja, kako nesmetano lete nebom.
  Riblji svet je takođe bogat: pastrmke, mladice, klenovi, krkuše...
 
  Zlatiborska naselja i kuće
  Na Zlatiboru se nalazi najrazvijeniji tip razbijenog sela. Ona zauzimaju ogromne teritorije, ponekad duge po pet-šest kilometara, a dele se na zaseoke. Sela obično imaju više grobalja. Kuće su od borovog i hrastovog drveta, zvane brvnare ili osaćanke. Pravljene su ručnim alatom, ali veoma precizno, i postavljene su na nisku podlogu od kamena. Prozori su malih dimenzija, a obavezno postoje dvoja vrata, na suprotnim zidovima. U kući se nalaze obično dve, mada ponegde i tri, prostorije. Kuhinja, sa ognjištem na sredini, zove se kuća, i u njoj nema ni patosa ni tavana. Iz kuhinje se ulazi u sobu, koja je patosirana i zatavanjena. Pored ovih kuća za življenje, jedno zlatiborsko domaćinstvo je obavezno imalo još pomoćnih zgrada, npr. mlekara, štala i dr. Najlepši i najočuvaniji primerci starih zlatiborskih kuća premešteni su iz svih sela širom Zlatibora u Sirogojno, gde je napravljen etnomuzej pod vedrim nebom.
 
  Gde otići na Zlatiboru
  Kontinuiranim praćenjem svih trendovskih dešavanja u turizmologiji nastao je jedan zaista poseban objekat u kojem možete da provedete nezaboravne trenutke u raskoši njegove lepote i lepote Zlatibora. U samom srcu Zlatibora, u Sunčanoj dolini, nalazi se po mnogo čemu jedinstven objekat rezidencijalnog tipa - Casa residenziale. Objekat funkcioniše po najvišim evropskim standardima, po čemu se i izdvaja od ostalih smeštajnih kapaciteta, ne samo na Zlatiboru nego i šire. Smeštajne jedinice su različite veličine i kapaciteta, pogodne za porodični odmor. Svaka jedinica ovog objekta je luksuzno opremljena i raspolaže najsavremenijom TV opremom (satelitski program); kompjuterom (zasebna linija za 24-časovni pristup internetu); DVD saraund ozvučenjem; video-nadzorom; bogatom kolekcijom filmova i bibliotekom.
 
  Od ostalih sadržaja Casa nudi fitnes prostoriju sa: finskom saunom, đakuzijem, fitnes spravama, mini-teretanu, a po želji i relaks masažu. Poseban užitak i zadovoljstvo pruža bazen za letnje i zimsko kupanje (SPA) sa plažom i dečijim bazenom za najmlađe goste.
  Objekat raspolaže i internim restoranom sa domaćom kuhinjom za sladokusce i najboljim gastronomskim specijalitetima balkanskog podneblja. Rade po sistemu ol inkluziv, a rum-servis je na raspolaganju 16 sati u toku dana.
 
  Casa residenziale pruža izuzetne mogućnosti i pogodnosti za održavanje poslovnih sastanaka, mini-seminara i savetovanja, kao i zakup celog objekta na kraći ili duži vremenski period.
  Iz Casa residenziale poručuju - Opustite se, uživajte u trenutku, a ostalo je naša briga...