Broj 96
Početna > Zanimljivosti > UMETNOST NA PODU

10 RAZLOGA ZA TEPIH

UMETNOST NA PODU

Tepisi su veoma popularni u našim domovima jer su oni najpraktičnija, a istovremeno i moderna opcija prekrivanja poda. Daju dodatnu toplinu životnom prostoru, smanjuju buku i dekorišu prostor

Tepih je topla podna obloga napravljena od prirodnih ili veštačkih vlakana, u raznim bojama i dezenima. Kvalitet tepiha zavisi od vrste i broja čvorova i same gustine po kvadratnom centimetru, dok cena zavisi kako od kvaliteta tako i od veličine. Daju osećaj topline i udobnosti, a svojim izgledom podsećaju na prava umetnička dela.
  Tepih daje brojne prednosti koje nemate kod drugih podnih obloga. Evo 10 svojstava koje će tepih dodati svakom domu.
  1. Tepih je odličan izbor za vašu dnevnu, spavaću ili drugu sobu u kojoj želite toplinu pod nogama.
  2. Tepih će vam pružiti dodatni sloj izolacije. Zavisno od debljine i gustine, doprinosi boljoj termoizolaciji i manjoj potrošnji struje.
  3. Na mestima gde imate tepih ne možete se okliznuti, pa ćete tako sprečiti nezgode i umekšati pad, ako do njega ipak nekako dođe.
  4. Redukcija zvuka je još jedna prednost tepiha. Smanjuje buku na tri načina - smanjuje površinsku buku prilikom hodanja, blokira prenos buke, apsorbuje zvuke iz vazduha.
  5. Ukoliko želite da sakrijete bilo kakvo oštećenje poda ili maskirate neki drugi problem, kao što je iskrivljen parket, samo stavite tepih.
  6. Otporni su na mrlje, što olakšava čišćenje kad prospete neku tečnost.
  7. Nekoliko studija je otkrilo da tepih može da poboljša kvalitet vazduha, tako što zadržava prašinu i druge alergene, pod uslovom da ga pravilno čistite i održavate.
  8. Tepisi se mogu koristiti na razne načine. Bez problema možete staviti tepih na stepenice i druge površine različite visine. Ili ga postaviti u samo jedan deo sobe i time ga istaći.
  9. S obzirom na to da postoje tepisi raznih boja i tekstura, pružaju bezbrojne mogućnosti za dekoraciju doma.
  10. Tepisi nisu skupi, ako uzmete u obzir da su jeftinija alternativa drugim vrstama skupih podnih obloga.
 
      Održavanje tepiha je važno da bi zadržao privlačan izgled i dugo trajao. Kod većine tepiha to znači redovno usisavanje pomoću usisivača sa četkama. Kombinacija rada četke i usisavanja uklanja prašinu iz dubine potke. Prašina koja se zalepila za vlakna iščetka se.
       Novonastalu mrlju treba ukloniti odmah jer je brzina reakcije odlučujući faktor da li će mrlja ostati ili ostaviti trag na tepihu. Brzom reakcijom sprečava se jače apsorbovanje mrlje.
  1. Površinski sloj mrlje treba ukloniti kašikom ili nekim tupim predmetom, a tečnost odstranite upijajućom tkaninom, pamučnom krpom ili papirnom salvetom. Mrlja se uvek tretira od ivice prema sredini.
  2. Za čišćenje mrlja koriste se razna sredstva koja se mogu kupiti i u radnji, ali je važno da se držite uputstva proizvođača.
  3. Mrlja se obično čisti sredstvom koje je natopljeno na belu pamučnu krpicu pa se mrlja tretira niz dlaku iz dubine vlakna prema vrhu. Ne smete jako da trljate jer može doći do proširenja i do promene u strukturi tepiha. Ovo je naročito važno kod vune.
  4. Čišćenu površinu treba isprati manjom količinom vode, osušiti tretirano mesto i nikako ne hodati po tom delu dok se potpuno ne osuši.
  5. Ukoliko je mrlja i dalje vidljiva, postupak treba ponoviti.
       Među najtvrdokornije mrlje ubrajaju se odstajale fleke od kafe, sokova, crnog vina, čaja, mokraće i rđe
  
    Načini čišćenja
  Suvo čišćenje prahom, čišćenje prskanjem i šamponiranjem i kombinacijom ta dva načina