Broj 96
Početna > Zanimljivosti > SNOBIZAM

Ultra, mega, giga...

SNOBIZAM

Rate za kredit sa prošlog zimovanja u Francuskoj i dalje uredno stižu, a klasičan srpski snob vuče se po kući u iscepanoj trenerci, nereprezentativnog izgleda, dok ga molećivo posmatraju sunčane naočare optočene megalomanskim natpisom „Dior”

Nula dinara na mobilnom, u džepu taman za jednu kiselu. Ma, nema veze, tu su čizme od nekoliko stotina evra! Upoznajte i prepoznajte snobovski lik i delo u sledećih osam tačaka. I bežite. Što dalje!

Imaš za poruku?
Sve je tu: 3G, GPS, a mobilni ti čak kuva kafu i sprema doručak, ali ima malu tehničku grešku: nikad nema kredita. Glupo ti je da zoveš proizvođača i da ga reklamiraš jer zaista ne znaš kako da objasniš taj čudesni fenomen koji se pojavi kad mobilni dođe u ruke srpskog snoba. Sve radi, super se vidi iz daljine, odlično leži na stolu kafića, ali tvrdoglava stvar uporno ne šalje poruke niti može bilo koga da nazove. Da li je moguće?

Čizme. Na kredit
Dizanje kredita je jedna od najomiljenijih fitnes vežbi snobusa domesticusa, a kada je to u svrhu novih superglem, ultra, mega, giga fensi čizama, skidanje IQ kalorija je zagarantovano. Tapkaš gradom, mesečne rate odzvanjaju iz okolnih zidova, a srpski snob u glavi kalkuliše ima li dovoljno za čašu kisele u šminkerskom kafiću. Pa, valjda te čizme moraju da dožive i premijeru!?

Lizuckanje i pijuckanje kisele
Kada se zavali na belu sofu u fensi šmensi bircuzu, u kom sigurno neće ostati neprimećen, srpski snob naručuje aristokratski koktel od vode, mehurića CO2, slamčice i, naravno, limuna, pa u duhu prefinjenih šmekera vlaži usne u desetominutnim intervalima. I to traje i traje... Niko, naravno, ne sumnja u to da bi istog časa naručio kosmopoliten ili margaritu, samo ako mu se prohte. Čizme su najbolji dokaz.

Sunčane naočare
Najbolji način da humanitarno podupremo kompanije poput D&G, Guči, Versaći ili Kristijan Diora jeste da pronesemo slavu njihovog loga na nekom upadljivom delu tela. Recimo, na potezu između nosa i uha. Mnogo snobova, grčevito zabrinutih za budućnost luksuznih brendova, kupilo je naočare za sunce kao praktično postolje za potpis proizvođača koji nam vrišti u lice. Činjenica da štite od UV zraka i prejakog sunca samo je dobroćudna nuspojava.

Minijaturni psi
Snobizam je zarazan, a kao prve žrtve obično padaju lutkaste životinje za koje nismo sigurni da li su žive ili ih je isplela nečija baka. Ipak, te jadne životinje, koje se često nose u markiranim torbama posebno kupljenim za putovanja, šetnju kroz grad ili nešto treće, još su i dobro prošle. Ali, za nedužnu dečicu s kojih pljušte opake marke i čija leva čarapa košta više od pola ormara prosečnog domaćinstva i nemamo neku preporuku osim da nam - daju desnu čarapu.

500 dinara za benzin
Snobovima koji su najzad dočekali dan da naprave par krugova oko kraja svojim novim besnim autom uzetim na doživotni lizing niko nije objasnio koncepciju benzinske pumpe. Nemaš za benzin? Nema veze, ne izgleda loše ni kad je parkiran. Za prevozne potrebe uvek je tu bicikl. Ili noge.

Velnes
Mmm. Saune, kupke, masaže, bazeni, hidro, termo, finska, turska... Ako igde može da se kupi osećaj da se ceo svet vrti oko vašeg blagostanja i nežno vam tepa kako ste posebni, onda je to velnes centar. Grumen keša i eto te na bazenu, brčkaš se u kupki od vina poput Apolona, pariš finski kao Zevs dok ti neka Afrodita bisernim prahom masira tabane umorene egom. Možda snobovi imaju popust ili barem mogućnost otplaćivanja svog olimpskog državljanstva na rate, ko zna?

Red karpet
Postoje engleske reči koje je apsolutno nemoguće prevesti, a da se ne izgubi njihov probrani, istančani smisao. Recimo, red carpet. Svaki srpski snob zna da stvar nazvati crvenim tepihom nema veze s vezom, jer se crveni tepih na engleskom kaže sasvim drugačije - red carpet. Ako vas to nije uverilo, predlažemo terapiju hitne snobizacije: tri puta dnevno recite event, PR i celebritie u pravilnim vremenskim intervalima. Na primer, ujutro, posle brifinga, posle podne uz kofi brejk i kada dođete kući sa after work partija.