Broj 96
Početna > Trpeza > SLATKO ZADOVOLJSTVO

SLATKO ZADOVOLJSTVO

Kuglice od cimeta

Sastojci
(Za 40 komada)

125 ml slatke pavlake
350 g bele kuverture
100 g maslaca
3 kašike belog ruma
1,5 kašičica cimeta
2 kašike šećera u prahu

Priprema
U odgovarajućoj posudi skuvajte slatku pavlaku. Kuverturu izlomite na veće komade i stavite je u vruću pavlaku. Posudu skinite s vatre i kuverturu mešajući rastopite u pavlaci. Dodajte rum, maslac i ravnu kašičicu cimeta pa sve dobro umesite. Smesu ostavite otprilike dva sata na hladnom mestu da se stvrdne. Od smese kafenom kašičicom odvajajte komadiće veličine trešnje i dlanovima napravite kuglice. Pri tom ruke stalno vlažite hladnom vodom. Šećer u prahu izmešajte sa preostalim cimetom i prosejte na veliki tanjir. Na to stavljajte kuglice. Lagano tresite tanjir da se kuglice ravnomerno prekriju mešavinom. Kuglice od cimeta dobro upakujte i stavite da stoje na hladnom.

Praline od kokosa

Sastojci
(Za 30 komada)

30 g maslaca
100 ml slatke pavlake
200 g mlečne kuverture
4 kašike likera od kokosa
200 g polugorke kuverture
2 kašike kokosovog brašna

Priprema
Skuvajte maslac sa slatkom pavlakom. Kuverturu izlomite na komadiće, dodajte je u vruću mešavinu i ostavite da se otopi. Dodajte liker. Folijom za održavanje svežine obložite mali pravougli pleh dužine oko 20 cm. Napunite ga smesom i poravnajte. Ostavite u frižider otprilike dva sata. Čokoladnu smesu prebacite na radnu ploču i skinite foliju. Dugačkim nožem isecite na male duguljaste pravougaonike. Položite ih na tanjir i stavite u zamrzivač, otprilike 15 minuta. Polugorku kuverturu isecite na komadiće. Otopite je na vodenoj pari. Ledene pravougaonike stavite na viljušku sa dugačkim zupcima i umočite u kuverturu. Sušite ih na gustoj mrežastoj rešeci ili aluminijumskoj foliji. Pospite kokosovim brašnom dok je glazura još malo vlažna. Ostavite da se potpuno osuše. Ostavite ih na ne previše toplom mestu.

Kuglice od kajsija

Sastojci
(Za 40 komada)

200 g suvih kajsija
4 kašike rakije ili likera od kajsije
75 g maslaca
100 g kokosovog brašna ili oljuštenih mlevenih badema
50 g šećera u prahu
prstohvat cimeta
rendana kora od pola limuna
200 g bele kuverture

Priprema
Kajsije isecite na krupne kocke, pokapajte alkoholom i otkrivene ostavite da se natapaju otprilike sat vremena. Na kraju napravite pire. Maslac mešajte da postane penast. Dodajte kajsije, kokosovo brašno ili bademe, šećer u prahu, cimet i limunovu koru. Smesa mora biti takva da se može lako oblikovati. Napravite kuglice u obliku trešnje i ostavite na hladnom mestu otprilike 30 minuta. Kuverturu nasecite na komadiće, rastopite je na vodenoj pari. U nju umočite kuglice i ostavite da se osuše. Preostalu kuverturu hladite dok ponovo ne počne da se zgušnjava. Sa papirne kesice odsecite mali vrh. Kuverturu stavite u kesicu i njome ukrasite kuglice. Ostavite da se osuše, dobro ih spakujte i ostavite na hladnom do posluženja.