Broj 96
Početna > Lepi i zdravi > Skvoš kao stil života

Sport koji će vas osloboditi napetosti

Skvoš kao stil života

Mogućnost povreda u odnosu na druge sportove je svedena na minimum, a tokom treninga, koji traje 45 minuta, možete sagoreti čak 1.000 kalorija

Ako ste nekad gledali ili ako neko od vaših prijatelja ide vikendom na skvoš, verovatno ste se pitali šta je to što ih opčinjava dok udaraju reketom lopticu o zid. Ne samo da ste radoznali već ste počeli da im zavidite na raspoloženju kojim zrače posle treninga. A što ne biste probali i vi? Dovoljno je samo da vam kažemo da je ovaj vid rekreacije odavno popularan širom planete, a u poslednje vreme sve više maha uzima i kod nas. Mnogi su se iz čiste radoznalosti prihvatili reketa i loptice kako bi se oprobali u zatvorenom, staklom ograđenom prostoru. Verujte na reč onima koji su probali, dešava se da se samo posle nekoliko termina „navučete" na ovaj sport, koji vam s vremenom postaje deo svakodnevice, pa ne možete da zamislite dan bez odlaska na trening.

  RASPALI LOPTICU!
  Osećaj savršenog pražnjenja negativne energije imaćete već prvi put kada iz sve snage tresnete lopticu. Iako ama baš ništa ne znate o ovom sportu, brzo ćete naučiti pravila i posle nekoliko treninga osećaćete se kao pravi profesionalac. Možete igrati samo sa jednim protivnikom, a u kombinaciji može da vas bude i četvoro. Igra se na posebno konstruisanom terenu za skvoš.
  Kako stručnjaci iz ove oblasti ističu, skvoš je proglašen za ubedljivo najzdraviji sport i daleko je ispred plivanja, košarke, fudbala... pa ne čudi podatak što je i najrasprostranjeniji na svetu. Igraju ga svi, bez obzira na pol i godine. Pošto izuzetno pogoduje pravilnom razvoju dece, preporučljivo je da se mališani posvete skvošu već sa navršenih 10 godina, jer pokreće veliki broj mišićnih grupa. Mogućnost povreda u odnosu na druge sportove je svedena na minimum, a tokom treninga, koji traje 45 minuta, možete sagoreti čak 1.000 kalorija.
  Ako ste roditelj učenika osnovne ili srednje škole, obavezno ga usmerite na ovaj sport, zbog deformiteta kičmenog stuba, ramenog pojasa i skraćenosti mišića nogu, koji se javljaju usled dugog sedenja u školskoj klupi. Skvoš deluje preventivno u cilju sprečavanja nastanka pomenutih deformiteta. Skvoš se danas igra na više od 50.000 terena u više od 155 država, a u našoj zemlji prvi skvoš klub „Skvošlend" otvoren je 2003. godine. Očekuje se da skvoš postane i deo Olimpijskih igara 2012. godine u Londonu, što bi bio najveći i najvažniji korak za ovaj sport. Ako poželite da igrate skvoš, biće potrebno da izdvojite negde oko 200 dinara za reket, a za trening vikendom termin plaćate od 900 do 1000 dinara. Iskreno rečeno, cena nije za plitak džep, ali ukoliko odlučite sebi da priuštite zdravu zabavu sa prijateljima, bar za vreme vikenda, nećete pogrešiti. Osećaćete se kao preporođeni!