Broj 96
Početna > Lepi i zdravi > REŠITE SE MODRICA

Biljke kao melem

REŠITE SE MODRICA

Većina modrica je posledica blažih udaraca ili padova i nestaju posle nekoliko dana. Uprkos tome, mogu da budu bolne, posebno ako se mesto na kom se nalaze pritisne ili udari. Ipak, možete sprečiti nastanak modrica ili ih ublažiti

Modrica je deo kože sa promenjenom bojom, a obično nastaje pošto udarac ošteti kapilare. U početku je, zbog krvi koja teče iz kapilara, crne ili plave boje, a kasnije, kako se razlaže, dobija žutu, zelenu ili ljubičastu boju.
 
  Šta učiniti čim se udarite
  Stavite hladnu oblogu što je pre moguće. Potopite krpu u ledenu vodu i držite je na povređenom mestu 10 minuta, ili uzmite paket zamrznutog graška, omotajte ga peškirom i držite na isti način. Uzmite jednu ili dve pilule homeopatskog preparata „arnica 30c” što pre, kako bi se ublažilo nastajanje modrice. Nanesite biljnu mast ili kremu od arnike, osim ako je koža ispucala.

  Lekovito bilje
  Niz lekovitih biljaka pomoći će vam da ublažite modricu. Ako koža nije napukla ili ogrebana, napravite oblog od gaveza - natopite gazu u čaj od gaveza i držite na povređenom mestu sat vremena. Čaj pripremite tako što ćete preliti 30 g osušenih i 60 g svežih listova gaveza sa pola litra ključale vode. Pustite da odstoji 10 minuta, a onda procedite i stavite na modricu. Ovaj čaj nije za piće. Pored toga, melem od kupusa takođe dobro deluje. Uzmite najzelenije listove kupusa i odsecite koren. Zagrejte listove u vreloj vodi, ocedite i izravnjajte oklagijom. Stavite na modricu nekoliko listova i pričvrstite ih zavojem ili flasterom. Menjajte melem na nekoliko sati. Mast od nevena i destilovani rastvor kamilice tradicionalni su lek protiv modrica jer zaustavljaju potkožno krvarenje.

  Aromaterapija
  Pomešajte pet kapi ulja majorana i po dve kapi ulja ruzmarina (ne tokom prvih 20 nedelja trudnoće) i kamilice sa pet kašika nevenovog ulja. Po povredi, nanesite na kožu što je pre moguće i ponavljajte na svakih sat vremena dok bol ne prođe.
 
  Kada da potražite lekarsku pomoć
  -  Kada se modrica pojavi bez vidljivog razloga.
  -  Kada modricu prate jak bol i oticanje.
  -  Kada ni posle nedelju dana modrica ne prolazi.
   
    Posebna upozorenja
  -     Lekovito bilje sadrži aktivne sastojke koji mogu da budu štetni ako se uzimaju u velikim količinama. Držite se preporučene jačine i doze, a u slučaju bilo kakve nedoumice obratite se lekaru koji poznaje lekovito bilje.
  -     Kod lekova nabavljenih u slobodnoj prodaji držite se doze preporučene na pakovanju.
  -     Nemojte uzimati lekovito bilje u kombinaciji sa konvencionalnim lekovima bez lekarskog odobrenja.
  -     Ako ste u drugom stanju, odnosno ako dojite, bolujete od bilo čega ili imate više od 70 godina i slabog ste zdravlja, pre početka uzimanja lekovitog bilja konsultujte se sa lekarom.
  -     Deci mlađoj od 16 godina nemojte davati lekovito bilje bez provere kod lekara.
  -     Za određivanje pravilne doze potrebno je stručno mišljenje.
 
     Agrumi, paprike, bobičasto voće i grožđe sadrže biljne pigmente koji pripadaju velikoj grupi flavonoida. Ovi pigmenti podstiču dejstvo vitamina C u organizmu, jačaju krvne sudove i pomažu u sprečavanju pojave modrica. Uzimajte dovoljno vitamina C i flavonoida. Pet porcija voća i povrća dnevno trebalo bi da zadovolji vaše dnevne potrebe