Broj 96
Početna > Lepi i zdravi > PODBEL PROTIV KAŠLJA

LEKOVITE BILJKE

PODBEL PROTIV KAŠLJA

Podbel sa uspehom smiruje upale, efikasno deluje kod bronhitisa, astme i tuberkuloze, a zbog velike količine vitamina C, može da se koristi u salatama i supama

Na vlažnom zemljištu, ogolelim padinama, peščarama, u parlozima i na šutu nalazimo čitave tepihe cvetova podbela koji iz tla niču daleko ranije nego njegovi listovi. Uspeva na ilovači i na glinovitom zemljištu. Za lek se skuplja cela biljka, bez korena. Listovi i cvetovi imaju slab miris, a ukus im je gorak i sluzav. Zbog osobine da podstiče izlučivanje sluzi i smiruje upale, sa uspehom možemo da ga upotrebimo kod bronhitisa, katra grla i ždrela, bronhijalne astme i zapaljenja plućne maramice, pa čak i kod početne tuberkuloze pluća. Kod upornog kašlja i promuklosti trebalo bi u toku dana više puta piti vruć čaj od podbela zaslađen medom. U maju, kad se razviju listovi koji su sa gornje strane zeleni, a na naličju srebrnobeli i nalik na čoju, mogu se upotrebljavati, zbog velike količine vitamina C, za čorbe i salate. Pošto listovi sadrže više aktivnih materija nego cvetovi, sakupljaju se i oni kako bi se, pomešani sa cvetovima, mogli upotrebiti za čaj.
 
  ŠTA SVE LEČI
  Sveži, oprani listovi, izgnječeni u kašu i upotrebljeni kao oblog, pomažu kod svakog težeg oboljenja pluća, kod crvenog vetra i kod povreda tkiva sa crvenomodrim oteklinama i upale sluzne kese (ciste). Oblozi sa jakim ekstraktom od listova podbela primenjuju se kod skrofuloznih čireva. Inhalacija parom, bilo od cvetova bilo od listova podbela, treba da se primenjuje više puta dnevno kod hroničnog bronhitisa i kod iznenadnih napada gušenja.
  Za veoma kratko vreme nastupa veliko olakšanje. Kad noge oteknu, valja ih češće prati u ekstraktu od listova podbela. Kod astme, trajnih oštećenja bronhija i tegoba karakterističnih za pušače, u proleće će izvanredno poslužiti dve do tri kafene kašičice sveže isceđenog soka od listova podbela u šolji supe od mesa ili toplom mleku.
  Kod upala vena, pripremi se melem od svežih, izgnječenih listova i sveže pavlake te se stavi na zapaljena mesta i lako obmota platnenim povezom. Ukapavanjem sveže isceđenog soka od listova podbela izlečićete bolove uha.
 
  STARINSKI RECEPT
  Sirup koji može da se napravi od listova podbela pokazao se kao najbolji kod plućnih bolesti i katra bronhija. Zemljani sud ili staklena tegla naizmenično se pune jednim slojem listova i šećera. Kad se slegne, puniti dok ima mesta. Posle toga se zemljani sud ili tegla dobro povežu sa dva do tri sloja celofana i zakopa u bašti, na zaštićenom mestu. Na sud se stavi daska, a na nju sloj zemlje. Pod uticajem ravnomerne toplote dolazi do vrenja. Posle osam nedelja posuda se iskopa iz zemlje, a dobijeni sirup od listova podbela se prokuva tako da baci jedan do dva ključa. Kad se ohladi, njime se napune male boce širokog grlića. Ovaj sirup je zimi, kad vlada grip, najbolja zaštita. Uzima se jedna kafena kašičica.

Čaj protiv kašlja
 Sprema se tako što se pomešaju u jednakim delovima listovi i cvetovi podbela sa cvetovima divizme, plućnjaka i listovima bokvice. Od ove čajne mešavine uzmite dve kafene kašičice na četvrt litra vode i poparite. Dnevno pijte tri šolje ovog čaja zaslađenog medom. Pijte ga polako i u gutljajima