Broj 96

SLASTAN I HRANLJIV

KESTEN

Ko može da odoli mirisu pečenih kestena? Dok nam greju promrzle dlanove, nepogrešivo osećamo - stigla je jesen

Kesteni se pojavljuju još u preistoriji na prostorima Mediterana i Azije. U početku su uzgajani u Kini, Japanu, a potom su doneti u Evropu. Poznato je više od stotinu različitih vrsta kestena. Razlikuju se od ostalih orašastih plodova zbog nižeg sadržaja masti i visokog sadržaja skroba. Imaju posebnu teksturu i sladak, blag ukus. Po nutritivnom sastavu slični su smeđem pirinču, a odličan su izvor elemenata u tragovima (minerala koji su nam potrebni u vrlo malim količinama). Proteini im nisu jača strana, ali zato su vrlo bogati skrobom, pa je od ovih plodova moguće napraviti i brašno. Kesten je jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C, a predstavlja izvrstan izvor vitamina B6 i dobar izvor kalijuma i folne kiseline.

  Stotinu različitih vrsta kestena
  Kesten je namirnica koju odlikuje nešto viša energetska vrednost, budući da 100 grama pečenog kestena sadrži 245 kcal. Divlji kesten, koji nije za jelo, poseduje i lekovita svojstva. Najčešće se spominje kao pomoć kod varikoznih vena i oštećenja kapilara, a njegovi ekstrakti koriste se za pripremu lekovitih tinktura. Kod kupovine kestena treba gledati da plodovi budu veći, sjajni, bez rupica na ljusci. Kada ih uzmemo u ruku, masa im mora odgovarati veličini i ne smeju imati šupalj zvuk kada ih protresemo. Kestenje treba čuvati na hladnom. Zahvaljujući sastavu koji pored skroba sadrži saponine, tanine, proteine, vitamine B1, C i K te provitamin A, osim u pireu kesten je našao primenu i u prirodnoj kozmetici.
 
  LOSION ZA KOSU
  Oljuštite i usitnite 50 g divljeg kestena, stavite u litar vode i pustite da ključa 15 min. Procedite kroz gazu i nanesite losion na vlažnu kosu odmah posle pranja. Tanini iz divljeg kestena vratiće čvrstoću kosi, a losion treba nanositi bar dva puta nedeljno, najmanje mesec dana.
 
  MASKA ZA LICE OD KESTENA
  Oljuštite nekoliko kestena i sameljite. Pomešajte sa kašikom meda i nanesite na lice. Posle 10 minuta masku isperite mlakom vodom ili, još bolje, čajem od sleza. Zbog velikog procenata skroba, ali i vitamina B, ova maska pogoduje masnom tipu kože.