Broj 96
Početna > Prica > Fatalna žena i emotivna mama

ZLATA PETROVIĆ

Fatalna žena i emotivna mama

Za nju kažu da je fatalna žena koju nijedan muškarac sa kojim je bila nije mogao do kraja da preboli. Danas, posle dva braka i dva sina, Mikija i Jovana, Zlata Petrović svoju slobodu ne bi menjala ni za šta na svetu

Udali ste se za Hasana Dudića sa devetnaest godina. Da li ste bili svesni šta je brak i koje obaveze sa sobom nosi?
Nisam znala da ću se udati tako rano, iako se kod nas u selu praktikuje da se devojka uda sa 15 godina. Hasan i ja smo se prvo zabavljali kratko, pa smo počeli da živimo zajedno i onda sam ostala u drugom stanju. Nisam ni bila svesna u šta ulazim. S druge strane, ne podržavam ni kada se muškarci i žene sa 40 godina opredeljuju za porodicu i brak, jer tada postaju nervozni i samoživi.
Kako ste otkrili da ste u drugom stanju?
Pre Hasana sam već bila u drugom stanju, ali sam abortirala. Bila sam mlada, nisam ni znala šta znači zaštita. Trudnoća je verovatno preokrenula moj životni put. Sećam se da smo bili na moru, a po povratku kući, bilo mi je muka, povraćala sam i tada sam shvatila da sam trudna.
Kako ste se tada osećali?
Od samog početka imala sam strašne mučnine, nikako nisam podnosila trudnoću i hvala mojoj svekrvi koja je s lavorom išla za mnom. Mislila sam da se radi reda kaže drugo stanje. Srećom, to je trajalo samo četiri meseca, posle sam normalno funkcionisala, čak sam i u devetom mesecu pevala.
Koliko ste se ugojili?
Joj, imala sam trista kila. Hasanova majka je strašna domaćica, od nje sam naučila mnogo stvari. Drugo, kod njih je važilo pravilo da što god je deblja žena u trudnoći, ona je zdravija. Iako sam bila tako debela, pojavljivala sam se u šorcevima, nikada nisam imala komplekse.
Kako je protekao porođaj?
Porodila sam se u Šapcu, pošto sam tamo živela, i do devetog meseca nisam išla na kontrole. Porađala sam se dva dana, a onda su mi rekli da moram na carski rez. Uplašila sam se, nisam znala šta je to, mislila sam da seku od grla pa nadole. Kada sam se probudila iz anestezije, doktor je rekao da sam rodila sina koji može pravo u osnovnu školu jer je imao više od četiri kilograma.
Posle nekoliko godina ste se razveli, kako ste sinu objasnili zašto mama i tata više ne žive zajedno?
Pošto sam dete iz vanbračne zajednice, zamerala sam majci zašto me je rodila, a nije se udala i govorila sam da sutra kada se udam, gaziću po staklu i zbog dece ću ostati u braku. Ljudi to govore dok ne dođu u takvu situaciju. Kada sam se udala, mislila sam biće to za ceo život, ali rastali smo se kada je Miki imao dve godine. Hasan je mene previše voleo i do današnjeg dana ta patologija traje u njemu. Kada je Miki pošao u školu, objasnila sam mu zašto je on na relaciji mama-tata.
Da li vam je bilo teško da ostavljate sina i odlazite na nastupe?
Ceo život sam prepuštena sebi, svojim roditeljima bila sam roditelj, a ne dete. Detinjstvo nisam imala, prerasla sam brzo u ženu, brinula sam o roditeljima i braći, o deci, a i o svojim muževima. Mnogo sam radila, nisam birala da li je kafana, diskoteka ili veselje, želela sam krov nad glavom i morala sam da ostavljam decu. Bez obzira na sve, mislim da sam bila tu kao majka i imala vremena za njih, uvek.
Ko je odlučio o imenima za sinove?
Hasan je želeo da mu se sin zove po ocu Zenil, a svi su ga zvali Mika. Nisam htela da tako nazovemo sina, jer ni ja nisam mogla da ga zapamtim, a kamoli drugi. Složili smo se da ga nazovemo Miki. Kad je mlađi sin u pitanju, termin za porođaj bio je u januaru, pošto se rodio carskim rezom. Trudnoću mi je održavao isti lekar kao i Ceci Ražnatović. Baš kada sam došla da se porodim, poginuo je Arkan. Bio je Sveti Jovan, bila sam mnogo tužna i lekar me je pitao šta se desilo sa mnom preko noći, bila sam zdrava, a sada sam odjednom anemična. Odneo je nalaze u laboratoriju, vratio se i rekao je da je sudbina čudo, da se aparat pokvario u Narodnom frontu posle 10 godina. Tako je Jovan dobio ime, jer se na taj dan rodio. I ja palim sveću svake godine svojim roditeljima i pokojnom Arkanu.
Drugi put ste se udali posle više od 10 godina. Kako je vaš sin prihvatio Peju, a i on njega?
Upravo je njihov odnos presudio da se udam za Peju. U 37. godini dobila sam drugog sina. Bila sam aktivna, jedino nisam želela da radim, već da uživam u trudnoći.
Kako je Miki reagovao na proširenje porodice?
Bio je vrlo ljubomoran, između njih dvojice je razlika 16 godina, bunio se. Ali, kako je vreme odmicalo, pomirio se sa tim i govorio je da bi nam život bio dosadan i glup bez Jovana. Njih dvojica obožavaju jedan drugog.
Jeste li stroga mama?
Pokušavam da mnogo pričam sa decom. Iskren odnos je prava stvar, ali ne mogu da dam pravu formulu ni kao majka, ni kao baka, kako pravilno vaspitati dete. Kada se bavite javnim poslom koji zahteva česta odsustva, ne želim da budem pogrešno shvaćena, ali ponekad morate da nadoknadite tu ljubav davanjem novca, jer zaista nemate puno vremena.
Da li su vaši sinovi razmaženi?
Nisu razmaženi, može da se desi da kupujemo u najskupljim buticima, ali i na buvljacima i da budemo srećniji. Nisu ni previše zahtevni. Moj Jovan je lošije obučen u odnosu na drugu decu, kupujem mu garderobu u običnim buticima, važno je da je pamuk i da je udobno.
Stariji sin Miki ima i svoju porodicu, a od pre dve godine vi ste postali baka. Koliko mu pomažete oko unuke?
Koliko sve to brzo prođe... Kada imamo bebu, sve znamo oko nje, kako godine prolaze, sve se zaboravi. Bog me je pogledao sa mojom snajkom Milicom, ona je toliko snalažljiva i divna je majka. Nas dve se sjajno slažemo, nikada se nismo posvađale, a tako je bilo i sa mojim svekrvama. Moja svekrva do današnjeg dana ima moju uveličanu sliku u spavaćoj sobi.
Vaš stariji sin Miki imao je problema sa kockanjem. Kako ste to prevazišli?
To nije tajna i volela bih da mnogi roditelji uvide da je to veliki problem današnjice, jer su kladionice i kockarnice na svakom ćošku. Ako moj sin ubuduće bude želeo i dalje to da radi, to će biti na njegovu štetu. Ima 25 godina, oformio je porodicu, drugo dete je na putu. On i ja smo po tom pitanju raskrstili. Seli smo kao dva odrasla čoveka, vodili ozbiljne razgovore, posećivali psihijatre, pomagala sam mu nekoliko puta, izvlačila ga i vraćala njegove dugove. Mislim da sam mu napravila medveđu uslugu time, da mu ništa nisam pomogla i da sam mora da uradi najviše.
Da li je izašao iz svega toga?
Mislim da će izaći, a da li će se još više uvući, to je na njemu da odredi. Šta god da napravi uz pomoć kocke, ne prihvatam. Ceo život živim s tim, majka mi se kockala do poslednjeg dana. Ako nešto volim najviše na svetu, to su moja deca, ali on mora da se izbori sam za sebe i svoju porodicu.
Oboje imaju dara za muziku...
Nikada ništa nisam forsirala, ali geni su učinili svoje. Miki se opredelio za muziku, sjajno svira sintisajzer. Iako sam ga zvala sto puta na neka snimanja, nije hteo. Naša deca neće preko roditelja da grade slavu i to cenim, neka se sami izbore za sebe. Jovana zanima i fudbal, a od kada je dobio bubnjeve za rođendan stalno udara po njima.
Za vas kažu da ste fatalna žena koju nijedan muškarac s kojim ste bili nije preboleo. Da li biste se udali i treći put?
Da su me moji muževi i ljubavnici voleli, ne bi me izgubili. U svaku ljubavnu priču ulazim sa istim žarom, a svi oni su me zapravo prinudili da izlazim iz veza. Imala sam razne strahove, da ne sretnem nekoga ko će mi sve uzeti u životu. Nikada nisam želela da neko bude sa mnom iz koristi. Posle sam se plašila da će neko biti ljubomoran na moju karijeru. Nudili su mi i brakove, ali sam izlazila iz toga, borila sam se za svoju slobodu, koju sam mnogo platila. I zato želim da uživam u njoj. Taj papir ništa ne znači, iako ne kažem da se neću, ili hoću udati po treći put, ali sada mi je lepo ovako kako je.
Uputite savet mamama.
Mogu da im poručim da samo slušaju svoju intuiciju.