Broj 95
Početna > Lepi i zdravi > ZAGREJTE SE

Hladne šake i stopala

ZAGREJTE SE

Ruke i noge su hladne kada ne primaju dovoljno tople krvi koja donosi kiseonik i hranljive materije. Najčešći uzrok je izloženost hladnom vazduhu, posebno promaji i vetru, ali može biti i neki već postojeći zdravstveni problem

Iako hladni udovi mogu da izazovu neprijatnost i bol, ovaj problem nije ozbiljan. Ukoliko niste dovoljno zaštićeni od hladnoće, a ako uz to još i pušite, umorni ste, slabi ili napeti, periferne arterije se sužavaju. To ograničava dotok krvi u ruke i noge jer se organizam trudi da zadrži toplotu u ostalim delovima tela. Hladni udovi mogu biti posledica hormonalne neravnoteže pred menstruaciju ili nedostatka hranljivih materija u krvi, na primer kad je neko na vrlo strogoj dijeti ili pati od poremećaja ishrane. Pored toga, problem može da se pojavi i tokom perioda inkubacije pre izbijanja infekcije. Hladne ruke i noge mogu biti posledica Rejnoovog sindroma i poremećaja krvotoka povezanih sa stanjima kao što su hronični bronhitis ili bolesti krvotoka. Duži nedostatak dotoka krvi može da izazove promrzline, jarkocrvene ili ljubičaste kvrge na prstima ruku ili nogu koje mogu da bole ili svrbe.
 
  Održavajte toplotu
  Od hladnoće možete da se zaštitite oblačenjem nekoliko slojeva odeće od tankih tkanina, jer to bolje zadržava toplotu nego jedan debeli sloj. Treba zatvoriti sve otvore na odeći kroz koje prodire hladnoća, naročito oko vrata i zglobova šaka i stopala. Treba nositi cipele sa debelim đonovima, a u čizme stavljati tople uloške. Kada je ishrana u pitanju, izbegavajte teške, masne obroke jer oni odvlače krv iz udova u želudac i creva i po nekoliko sati posle jela. Jedite tri porcije plave ribe nedeljno kako biste podstakli stvaranje postaglandina (materije slične hormonima koje pomažu nesmetan tok krvi kroz arterije i vene).
 
  Lekovito bilje

  Da biste poboljšali krvotok i sprečili preterano zgrušavanje i usporavanje krvi, dodajte hrani i piću začine koji greju, kao što su đumbir i ljuta paprika.
  Često jedite po tri čena belog luka ili ga uzimajte u kapsulama ili tabletama. Svakodnevno uzmite dozu ginka, tradicionalnog leka za podsticanje krvotoka. Dva puta nedeljno popijte šolju čaja od gloga.
  Ublažite promrzline mašću koja sadrži neven. Potopite stopala u toplu vodu u koju ćete dodati kašiku suve ili dve kašike sveže majčine dušice ili ruzmarina.
 
  Aromaterapija i hidroterapija
  Masiranje stimulativnim eteričnim uljima može da podstakne krvotok u rukama i nogama. Pomešajte tri kapi ulja ruzmarina i crnog bibera sa kašikom toplog maslinovog ili bademovog ulja i time izmasirajte ruke, stopala i listove.
  Da biste podstakli krvotok, pre izlaska iz kuće uradite sledeće: stavite toplu oblogu na stopala ili šake tri minuta, a zatim hladnu minut. Postupak ponavljajte nekoliko puta i završite hladnom oblogom.

  Savet
  Hladnoću ruku i stopala najbolje ćete sprečiti na sledeće načine:
  - Obucite se toplo.
  - Ostavite ili smanjite pušenje.
  - Bavite se vežbanjem barem 20 minuta dnevno jer će vam aktivnost ubrzati puls.
  - Jedite redovno hranljive obroke kako bi vaš organizam imao snage i ubrzao metabolizam.