Broj 95
Početna > Trpeza > Sitni kolači

Sitni kolači

Rum-kuglice
 
  Sastojci
  (Za 60 komada)
 
  100 g slatke pavlake
  200 g gorke čokolade
  4 kašike ruma
  50 g mlevenih badema
  200 g mlečne kuverture
  100 g čokoladnih mrvica
 
 
  Priprema
  U odgovarajućoj posudi skuvajte slatku pavlaku. Čokoladu isecite ili izlomite na komadiće. Posudu sklonite sa vatre, čokoladu stavite u slatku pavlaku i mešajući rastopite. Zatim dodajte rum i bademe. Smesu ostavite da se ohladi. Kad se ohladi, stavite je otprilike 30 minuta u frižider da se stvrdne. Od čvrste smese kafenom kašikom odvajajte komade veličine trešnje i dlanovima napravite kuglice. Pri tom ruke stalno vlažite hladnom vodom da zbog toplote ruku čokoladna smesa ne bi suviše omekšala. Kuglice još jednom ostavite u frižider, otprilike 30 minuta. Kuverturu isecite na komadiće i rastopite u vodi. Pomoću viljuške jednu po jednu kuglicu umočite u kuverturu. Ostavite da se malo ohlade pa ih brzo uvaljajte u čokoladne mrvice. Držite ih na hladnom.
 
 
  Trouglovi s krokantom
 
  Sastojci
  (Za 60 komada)
 
  100 ml slatke pavlake
  100 g mlečne čokolade
  100 g gorke čokolade
  4 kašike likera od lešnika ili badema
  200 g mrvica krokanta
  200 g polugorke kuverture
 
 
  Priprema
  U odgovarajućoj posudi skuvajte slatku pavlaku. Čokoladu izlomite na komadiće. Posudu sklonite sa vatre. U slatku pavlaku dodajte čokoladu i mešajući rastopite. U čokoladu sipajte liker (ako je za decu, ovaj sastojak možete izostaviti) i tri četvrtine krokanta u mrvicama. Folijom obložite pleh veličine 20 puta 20 cm. Smesu stavite u pripremljeni pleh i poravnajte. Da bi se stvrdnula, treba da odstoji oko sat vremena u frižideru. Kuverturu isecite na komadiće i rastopite u vodi. Stvrdnutu smesu prebacite na radnu površinu i skinite foliju. Isecite je na kvadrate, a posle na trouglove. Viljuškom svaki trouglić umočite u kuverturu. Stavite ih na foliju i odmah ukrasite mrvicama od krokanta. Ostavite ih da se dobro osuše i na kraju stavite u kutiju koja dobro dihtuje. Ostavite na hladnom.
 
 
  Kuglice od pistaća

 
  Sastojci
  (Za 40 komada)
 
  100 g neslanih pistaća
  50 g šećera u prahu
  200 g sirove marcipan smese
  4 kašike bademovog likera
  200 g bele kuverture
 
 
  Priprema
  Oko 20 pistaća iseckajte i stavite sa strane, za ukrašavanje. U vodenici za orahe sitno sameljite preostale pistaće sa šećerom u prahu. Krupno isecite sirovu marcipan smesu. Viljuškom je pomešajte sa likerom od badema i mlevenim pistaćima, a zatim rukama temeljno umesite. Od smese napravite kuglice veličine trešnje. Ruke pri tom stalno vlažite hladnom vodom da se kuglice ne bi lepile. Kuverturu isecite na komadiće i istopite u toploj vodi. Kuglice nabodite čačkalicom i umočite u kuverturu. Nakon uranjanja stavite ih na aluminijumsku foliju. Svaku ukrasite pistaćima i ostavite da se potpuno osuše.
 
 
  Nadeveni orasi
 
  Sastojci
  (Za 36 komada)
 
  75 g mlevenih badema
  75 g šećera u prahu
  2-3 kapi ulja od gorkih badema
  kašika ružine vodice (apoteka)
  250-300 g polovina oljuštenih oraha
  125 g šećera
 
 
  Priprema
  Bademe pomešajte sa šećerom u prahu. Deo po deo sameljite u vodenici za orahe. U odgovarajućoj posudi dobro umesite smesu od badema sa uljem od gorkih badema i ružinom vodicom dok ne nastane testo koje lako može da se oblikuje. U slučaju da je dobijeni marcipan previše mrvičast, dodajte još pola kašike ružine vodice i po potrebi pola kašike tople vode. Gotovi marcipan podelite na 36 komada. Po dve polovine oraha napunite jednim komadićem marcipana i čvrsto spojite. U široku posudu sipajte šećer sa 60 ml vode i kuvajte oko pet minuta. Orahe stavite na viljušku sa dugim zupcima i umočite. Za to je najbolje posudu malo nagnuti. Orahe stavite na rešetku za kolače i ostavite da se osuše. Stavite ih u kutiju koja može dobro da se zatvori i čuvajte do posluženja.