Broj 95
Početna > Lepi i zdravi > NEGA SUVE KOŽE

TELO MEKO KAO SVILA

NEGA SUVE KOŽE

Suva i gruba koža nastaje kao posledica poremećene funkcije kože, a usled nedostatka prirodnih faktora koji je vlaže, koža nije u stanju da vezuje dovoljno vode

Postoje razni spoljašnji i unutrašnji faktori koji dovode do sušenja kože.
  Spoljni faktori su klima i spoljašnja sredina, godišnje doba, starenje kože pod uticajem svetlosti, hemijski uticaj...
  Unutrašnji faktori su genetska sklonost, hormonski uticaji, biološko starenje kože, oboljenja kao što su atopijski dermatitis, dijabetes, psorijaza...
 
  Izrazito suva koža pokazuje iste nedostatke kao i suva, ispucala koža. Najčešći uzroci su:
  - Biološki proces starenja kože - starenjem se smanjuje hidratantnost rožnatog sloja. S prestankom sinteze estrogena, koža gubi elastičnost, postaje tanka, suva i počinje da se peruta.
  - Dijabetes - zbog poremećene senzibilnosti nerava usled povećanog nivoa šećera u krvi, smanjena je aktivnost znojnih i lojnih žlezda. Zbog toga koža ne može da veže dovoljno vode. Posledica je izrazito suva koža i pojava svraba.
  - Psorijaza - kod ove hronične bolesti koža može na obolelom mestu da zadeblja i do šest puta, a time postaje posebno siromašna vodom.
 
  Nega
  Redovna nega specijalizovanim proizvodima može trajno da poboljša stanje kože. Posebne aktivne komponente, kao što su hidratantni faktori i omega-6 masne kiseline, obezbeđuju optimalnu negu kože.