Broj 95
Početna > Zanimljivosti > Mljackava legenda

ŽVAKA

Mljackava legenda

Lepila nam se za đonove i zube, od nje smo pravili ogromne balone, slučajno je ponekad progutamo, vadi nam loše postavljene plombe, a u poslednje vreme servisira nam usne šupljine i pruža pepermintsku svežinu. Da, to je žvaka, mala stvar koja nas zabavlja već vek i po

Žvakaća guma patentirana je 28. decembra 1869, a čovek kome je to palo na pamet zvao se Vilijem Finli Sempl. Tri godine kasnije, Tomasu Adamsu pošlo je za rukom da patentira mašinu za njihovu proizvodnju, a 1880. žvake su doživele svoj prvi pravi redizajn: Džon Kolgan im je dao daleko bolji ukus i učinio da duže traju. Ulični automati za prodaju žvakaćih guma bili su postavljeni po stanicama podzemne železnice u Njujorku.
 
  Dva tipa žvakaćih guma
  Ono što naš jezik ne razlikuje jesu dva tipa gume za žvakanje: chewing gum (čuing gam) - žvakaća guma i bubble gum (babl gam) - guma za pravljenje balona. Ne zna se tačno ko je pomislio da bi bila dobra ideja da se novi izum napumpa i da se napravi balon, ali je 1906. Frenk Fler napravio žvaku Blibber-Blubber upravo s tim ciljem i - doživeo tržišni fijasko. Neizostavno za svaku „ozbiljniju" žvaku, tj. njen osvežavajući efekat, prvi je zamesio Vilijem Vrigli Junior, dodavanjem ukusa peperminta i ekstrakata voća. Prva stvarno popularna žvaka bila je ružičaste boje. Kao i obično u istoriji brendova, dogodilo se to potpuno slučajno. Flerov pomoćnik je u trenutku proizvodnje poboljšane žvake Blibber-Blubber imao u laboratoriji na raspolaganju jedino ružičastu boju, što je kasnije postala boja svake žvake koja je držala do sebe.
 
  Neodoljiva svežina
  Sve do sedamdesetih godina, guma za žvakanje imala je tu ružnu naviku da se okrutno lepi za kožu. Nemali broj komičnih filmskih scena vrteo se oko nečijeg lica za koje je zalepljena žvaka koja tvrdoglavo ne može da se skine. Bubble Gum, Bubblicious i Hubba Bubba inaugurisali su mekane i nelepljive žvake. Trenutni rekord u pravljenju balona od žvake drži Suzan Montgomeri Vilijems iz Kalifornije, koja je naduvala balon od 60 centimetara još davne 1979. Žvakaći baloni su se nekako povukli s ulica, već davno su ih smenili drugi slatkiši, a žvake su se premestile u standardnu kozmetičku artiljeriju. Stvar koja se nakon stavljanja šminke i popravljanja kravate brzopotezno stavlja u usta dajući nam „neodoljivo samopouzdanje i svežinu".