Broj 95
Početna > Intervju > Jaka i nasmejana trudnica

Olja Karleuša

Jaka i nasmejana trudnica

Olja je disciplinovana trudnica, život joj se potpuno promenio otkada je saznala da je u blaženom stanju. Zbog komplikacija je čak morala da miruje dva i po meseca. Sada, kada je ušla u sedmi mesec, izgleda bolje nego ikada i potpuno je spremna da svoju porodicu proširi za još jednog člana.

Kako si saznala da si ostala u drugom stanju?
Bila sam trudna nepune tri nedelje kada sam prvi put uradila kućni test, koji mi je pokazao negativan rezultat jer je trudnoća bila u ranoj fazi. Posle sam uradila još jednom i bio je pozitivan.
Kako si saopštila dečku radosnu vest?
Prvo što je rekao bilo je: „Sedi, Olja, čekaj, šta si rekla". Bio je Uskrs kada sam saznala. Kada sam videla da je test pozitivan, pozvala sam ga i rekla: „Peco, ja sam u drugom stanju". Iako smo Uskrs proveli sa porodicom, nismo hteli odmah istog dana da obelodanimo dok nam doktor ne potvrdi. Sutradan sam uradila beta-HCG nalaz koji je potvrdio trudnoću.
Koji su bili tvoji simptomi?
Nisam uopšte imala simptome. Čak i sada, na početku sedmog meseca, nemam nikakve specijalne prohteve. Naišla sam na neke probleme koji nisu išli u prilog meni i mojoj bebi, ali na kraju je sve ispalo kako treba. Za vreme cele trudnoće sam zaplakala svega dva puta, i to zbog zbog razloga zbog kojih bih i inače zaplakala. Okrenula sam se sebi. Idem na usavršavanje engleskog jezika, završavam višu školu...
Morala si da miruješ jedno vreme?
Mirovala sam dva i po meseca. Jedino sam ustajala da bih otišla do toaleta. Provela sam neko vreme i u bolnici. Striktno sam se pridržavala doktorovih saveta. Zalepila sam se za krevet, već sam i udubljenja napravila. Ali, moja majka je šest i po meseci ležala da bi mene donela na svet.
Šta se promenilo otkako si trudna?
Sve se promenilo za 180 stepeni. Ranije nikada nisam bila u kući, preko dana sam stalno bila u obavezama, na snimanjima, intervjuima, slikanjima, vikendima na nastupima, tako da sam generalno vrlo malo vremena provodila u kući. Kada mi je doktor rekao da moram da mirujem, u roku od 24 sata mi se sve promenilo.
Jesi li zbog toga bila još razmaženija nego inače?
Ne bih rekla da sam razmažena, samo disciplinovana. I inače sam veoma disciplinovana u svemu, pa malo više i u trudnoći. Kada su mi rekli da mirujem, ja sam to ozbiljno shvatila, mislim da je više od mene mirovao samo onaj koji je umro!
Nedavno ste se uselili u novi stan. Jeste li odmah sredili i dečju sobu?
Preselili smo se oko šest meseci pre nego što sam ostala trudna. Jedna soba nam je ostala nesređena, nismo za nju kupili nameštaj. Planirali smo da to bude gostinska soba dok nam ne stigne bepče. Za mesec dana će početi sređivanje, ali sve stvari za bebu će ući u kuću u isto vreme kada i beba. Pošto ću verovatno biti bar tri dana u bolnici posle porođaja, onda će sređivanje morati da uradi moja porodica.
Je l' nosiš dečaka ili devojčicu?
To je tajna.
Jesi li odlučila kako ćeš se poroditi?
Prepuštam se ljudima koji su za to školovani. Volela bih da to bude prirodno, sa epiduralom, ali sve zavisi od Lazara Nedeljkovića, mog lekara. Čujem da u poslednje vreme mnogo priča da sam kukavica i da ne trpim bol, mislim da nijedan zdrav čovek ne voli bol.
Da li bi volela da tvoj dečko prisustvuje porođaju?
Ne! To nikako. Čula sam da su mnogi brakovi u kojima je muškarac prisustvovao porođaju, tj. gurao glavu tamo gde mu nije mesto, završili razvodom. Bolje neka me gleda u nekim lepšim izdanjima.
Do sada si se ugojila 10 kilograma, plašiš li se strija i celulita?
Strije za sada nisam dobila, celulit imam kao i svaka žena, sezonski mi nailazi i odlazi, u zavisnosti od toga da li sam se malo više opustila ili da li sam izostavila treninge i masaže. Ipak, sada nije vreme da se opterećujem izgledom. Samo razmišljam o tome da trudnoća prođe dobro i da bepče bude dobro.
Nosiš li trudničku garderobu?
Gnušam se toga! Kod nas ne postoji nikakav izbor garderobe za trudnice. Možeš da izgledaš ili kao baba, i to u najružnijem smislu te reči, ili da izgledaš apa-drapa. Sve više razmišljam da počnem da radim sa garderobom za trudnice, da olakšam ženama da bar na nešto liče. Trudnoća je period u kojem vam se telo deformiše i svako jutro se gledate u izdanju koje nije normalno za vas. Kada još razmišljate o tome šta ćete da obučete, samo se nađete u problemu. Trudim se da što manje stvari kupujem jer to uopšte nije moj fazon. Volim da nosim visoke potpetice, da se atraktivno oblačim i stvarno ne znam šta bih radila sa tom silnom garderobom koju bih nakupovala prethodna tri, ili buduća tri meseca.
Da li ti žene iz tvog okruženja daju savete i slušaš li ih?
Trenutno u svom bližem okruženju imam još pet trudnica. Svakodnevno se čujemo, razmenjujemo iskustva, razgovaramo o svemu... Inače, čula sam milijardu saveta, neke sam prihvatila a o drugima ne razmišljam jer ne želim da postanem rob toga. Najmanje saveta su mi dali ljudi koji su mi najbliži. Pustili su me da živim svoj život i da trudnoća ide nekim svojim tokom.
Peca i ti se još uvek niste venčali, kada planirate?
Posle porođaja. Mi već četiri i po godine živimo zajedno, i mislim da je to dovoljno dug period za sve lepe stvari koje su trebale da se dese i verovatno uvertira za mnoge druge lepe stvari. Odlučila sam da ako se nisam venčala za to vreme, onda mi nije nužda da pravim svadbu sa stomakom. Prvi razlog je što nisam mogla da organizujem venčanje zbog celokupne situacije, a drugi je što sam malo temperamentnija i onda ne bih mogla taj dan i veselje da provedem sedeći.
Imaš li viziju kako treba da izgleda venčanje?
Izgleda da se u meni kolju dve ličnosti! U jednom trenutku želim svadbu sa 500 zvanica, a u drugom poželim da to bude isključivo mala, romantična svadba sa najbližim ljudima.
Šta bi ti, iz svog iskustva, mogla da poručiš drugim trudnicama?
Mislim da trudnoća nije nimalo laka i da žena mora da bude psihički spremna i jaka za taj čin. Stalno sam govorila sebi: „Olja, budi jaka i nasmejana”, i takva sam pregurala punih šest meseci trudnoće. Moj savet trudnicama je da se posvete sebi za vreme trudnoće.