Broj 95
Početna > Lepi i zdravi > Blagotvorna kamilica

CVET BOGA SUNCA

Blagotvorna kamilica

Kamilica se upotrebljavala još u antičkim vremenima. Egipćani su ulje od nje utrljavali kod neuralgija i reumatizma zglobova. Zbog ublažavajućeg dejstva na groznicu i snižavanja temperature, nazivana je cvetom boga sunca

Naziv Matricaria dolazi od latinskog mater - majka. Nosilac lekovitosti kamilice je njeno etarsko ulje, i glavni sastojak azulen. Smole, gorke materije, tanini, gume i neka druga jedinjenja koja se nalaze u cvetu dopunjuju dejstvo njenog etarskog ulja, zbog čega cvet ima kompleksno delovanje. Azulen je ugljovodonik koji ne postoji kao takav u biljci, nego se javlja i prelazi s vodenom parom prilikom destilacije. U raznim preparatima kamilice azulen se vrlo brzo gubi. Zato je najbolji preparat jak čaj napravljen kad zatreba.
 
  Široka primena
  Terapijska upotreba kamilice je česta i raznovrsna ne samo u narodnoj već i u naučnoj medicini. Nije škodljiva ni otrovna. Kamilica je jedno od najboljih sredstava za lečenje zapaljenja kože i sluzokože. Kao antiflogistik, kamilica se daje za lečenje raznih opekotina, rana, čireva, za klistiranje, za zapiranje i ispiranje polnih organa, ojedenih mesta, očiju, nosa, ušiju, usta, za grgoljenje i uopšte za sve osetljive organe s kojima se mora veoma oprezno i pažljivo postupati. Pranje glave jakim čajem od kamilice pomaže obolelom korenu kose. Kao čaj, daje se maloj deci i odojčadi protiv bolova i grčeva u stomaku i za umirivanje. Zbog toga kamilica ulazi u sastav mnogih čajeva protiv raznih tegoba nastalih od teškog varenja, nesanice i drugih smetnji. Izaziva znojenje, što je važno za lečenje nekih bolesti. Posle uzimanja kamilice utrostručuje se broj leukocita, olakšava se varenje, odstranjuju gasovi i s tim u vezi dosadna nadimanja i smetnje u organima za varenje, smanjuje sekrecija i upale sluzokože creva, zbog čega se upotrebljava protiv zatvora.
 
  Kamilica u kozmetici
  Nikako nemojte da zaboravite kamilicu kada je reč o nezi i lepoti. Jednom nedeljno operite lice čajem od kamilice i videćete kako će vam koža lica dobiti ujednačen ten i zdravu boju. Kupka od kamilice i umivanje cele kože čajem od kamilice takođe deluju umirujuće. Estrakt kamilice je dobar i za pranje kose, naročito svetle. Od nje će kosa postati mirisna, meka i sjajna.
 
  Za nervni sistem
  Kamilica ima izvanredan uticaj na ceo nervni sistem. Posle teške bolesti ili stanja iscrpljenosti ubrzo ćete se ponovo osećati bolje i osetićete unutrašnji mir. Čak i kada ste nervozni, svaki put popijte čaj od kamilice. Smirićete se pre nego što bi nerviranje i bes mogli da naškode vašem srcu. Preporučljivo je i da jastuče napunjeno osušenom kamilicom držite kao toplu oblogu na bolnim mestima.
 
  Način upotrebe kamilice
  Pripremanje čaja: Jedna puna kafena kašika se prokuva sa četvrt litra vode i ostavi da odstoji kratko vreme.
  Kupka: Za kupanje u kadi uzeti dve pune šake, a za pranje lica i kose po jednu punu šaku cveta od kamilice, pa prokuvati i ostaviti da malo odstoji. Nakon toga dodati u kadu koju ste prethodno napunili vodom.
  Obloge: Četvrt litra vrelog mleka prelije se preko jedne pune supene kašike kamilice, ostavi da malo odstoji, procedi i upotrebljava za pravljenje toplih obloga.
  Inhalacija: Puna supena kašika kamilice prokuva se u litru vode. Para se udiše ispod peškira.
  Ulje od kamilice: Jednu bočicu napuniti svežim cvetom kamilice skoro do vrha (do tri santimetra od vrha) i preliti hladno ceđenim maslinovim uljem. Ulje treba da prekrije kamilicu. Bočicu dobro zatvoriti i ostaviti da odstoji na suncu 14 dana. Ulje čuvati u frižideru.