Broj 94
Početna > Lepi i zdravi > ZELENI ČAJ

Zdravlje u šoljici

ZELENI ČAJ

Zeleni čaj pije se u Kini više od 4000 godina, dok je za Japance izvor energije koji usporava proces starenja

Poznavaoci zelenog čaja kažu da nijedan napitak, a još manje njihova mešavina, ne može tako dobro da osveži telo kao što to može jak zeleni čaj. Zeleni i crni čaj se prave od iste biljke, ali je različita tehnologija pripreme. Dok se listovi crnog čaja najpre suše pa ostavljaju da fermentišu, listovi zelenog se zagrevaju dok su sveži i na taj način zadržavaju više lekovitih supstanci. U Japanu se sveže lišće zagreva na pari, dok se u Kini zagreva na suvo, a posle toga se, u obe zemlje, listovi suše, presuju i sortiraju prema veličini i izgledu.

Za zdravo srce
Mnogo studija je dokazalo da nas pijenje čaja, crnog ili zelenog, može zaštititi od nekih oboljenja srca. Jedna studija je tokom tri i po godine pratila pacijente s dijagnostikovanim srčanim oboljenjima. Dokazano je da je stopa smrtnosti bila 44 odsto manja kod pacijenata koji su pili više od 14 šoljica zelenog čaja nedeljno nego kod onih koji uopšte nisu pili čaj. Tajna je u flavonoidima, snažnim antioksidantima koji neutrališu slobodne radikale, a nalaze se u čaju.

Zaštita od raka
Različite studije povezale su pijenje čaja, posebno zelenog, sa zaštitom od nekih vrsta raka. Studija sprovedena u Kini pokazala je da se kod konzumenata čaja verovatnost razvijanja karcinoma jednjaka i želuca upola smanjuje u odnosu na osobe koje ga ne piju. Studijom praćenja u Japanu uočeno je da se ispijanjem više od tri šoljice zelenog čaja dnevno može zaštititi od ponovne pojave (recidiva) raka dojke.

Za zdrave kosti i zube
Naučnici bolnice Čeng kung na Tajvanu pratili su više od 1000 muškaraca i žena starijih od 30 godina i zaključili da oni koji redovno piju čaj imaju dobro očuvanu gustinu kostiju. Navodno je ključ u visokom udelu fluorida. Fluoridi su važni i za očuvanje zdravih i čvrstih zuba jer povoljno deluju na čvrstinu, sprečavaju nakupljanje plaka i štite zubno meso.

Pomoć pri mršavljenju
Redovno ispijanje zelenog čaja može pomoći pri skidanju suvišnih kilograma zato što ubrzava metabolizam, a time se lakše sagoreva višak kalorija. To je dokazala šestonedeljna studija sa 10 muškaraca i 20 žena kojima je davan ekstrakt zelenog čaja. Potrošnja kalorija kod njih bila je veća nego kod osoba koje nisu dobijale ekstrakt zelenog čaja.

Za zaštitu kože
Visok udeo antioksidanata u zelenom čaju, uključujući vitamine E i C, zasigurno usporava procese starenja kože. Zato je zeleni čaj sastojak sve većeg broja kozmetičkih proizvoda. Antioksidanti nas mogu zaštititi i od promena strukture DNK izazvane štetnim uticajem UV zraka, pa se zato naučnici u SAD bave razvijanjem krema koje bi imale sastojke nađene u zelenom čaju zbog zaštite od karcinoma kože.

Kako skuvati savršen čaj?
Pošto proključa, ostavite vodu da se malo ohladi jer prelivanje listića čaja ili filter kesice kipećom vodom uništava ukus! Najbolje je upotrebiti čajnik - uzmite jednu kesicu čaja ili jednu kašiku listića na dve-tri šoljice vode. Zeleni čaj je najukusniji bez dodatka šećera ili mleka. Ako ipak želite zaslađeni napitak, najbolje je dodati kašiku meda.