Broj 94
Početna > Zanimljivosti > Telo stvoreno za sport

Pronađite rekreaciju koja odgovara vašem temperamentu

Telo stvoreno za sport

Ako se još uvek niste pridružili velikom broju ljubitelja rekreacije, možda vas muči dilema za koji sport da se opredelite

Ponekad se osećate jako, a nekad kao izduvan balon, mlitavo i bezvoljno. Jedan psihijatar je rekao da temperament odgovara nekom od tri osnovna tipa fizionomije tela i to: endomorfnom, mezomorfnom i ektomorfnom. Direktan odnos građe tela i temperamenta nije u potpunosti dokazan, ali sličnost sa takvom građom će u svakom slučaju usloviti bavljenje različitim vidovima sporta. Evo malo pomoći da utvrdite kom tipu građe pripadate i da lakše odaberete način na koji ćete trenirati.
Ako ste najbliži endomorfnoj konstituciji, verovatno vam je telo okruglasto i mekano. Vi ste opuštena osoba sa osobinama mačkice. Ali, imate li vi kontrolu i sposobnost mačke? Možda se u životu nikad niste posvetili nekom sportu jer znate da niste taj tip. Ipak, verovali ili ne, postoje sportovi kojima biste i vi mogli da se bavite. Sa svojim temperamentom bili biste odličan pecaroš, savršeni u gađanju puškom... U takvoj rekreaciji nećete morati puno da se naprežete ili takmičite, a opet ćete oko sebe imati prijatno društvo i atmosferu. Isto tako bi vam prijali časovi gimnastike, moderni balet, aerobik, klizanje i joga.
Ukoliko već znate da pripadate sportskom, klasičnom mezomorfnom tipu, vi definitivno imate pravilno držanje, čvrste mišiće, a u vežbanju ne vidite samo potrebu, već i uživanje. Slobodni i nezavisni, vi volite uzbuđenja i volite da se stalno preispitujete jer posedujete takmičarski duh. Ponekad znate da budete veoma nezgodni i nervozni, a trening je idealan da vas oslobodi takve tenzije. Nema stvari koju vi ne biste mogli, ne biste znali i ne biste probali. Padobranstvo ili jedriličarstvo je za vas sitnica, kao da vas opasnost stimuliše i smiruje. Ako vas ne uzbude adrenalinski sportovi, okrenite se takmičenju. Probajte, recimo, tenis. Što ste bolji u nekoj sportskoj disciplini, bolje ćete se osećati fizički i mentalno.
Tipični ektomorfni tipovi su osećajni i skromni u fizičkim aktivnostima. Oni intelektualno pristupaju životu. Imaju motivaciju i privlače ih individualni sportovi. Bez problema ustaju rano da bi odvežbali svoj dnevni program, vozili bicikl, džogirali, plivali... Možda ste upravo vi jedan od njih! Onda verovatno želite da izbegnete velike grupe ljudi. Šetnja, mačevanje, džudo i karate zahtevaju brze reflekse, mentalnu budnost i sposobnost samoodbrane, a ne samo surovu silu. Filozofija plemenitih veština stoji iza njih i čini ih još interesantnijim za vas.