Broj 94
Početna > Poznati > POL NJUMEN

ŠARMANTNI BUNTOVNIK

POL NJUMEN

Višestruko nagrađivan glumac, priznati humanitarni radnik, filantrop, politički aktivista, ali i reli vozač, Pol Njumen predstavlja jednu od najpoštovanijih ličnosti 20. veka

Pol Leonard Njumen je rođen 26. januara 1925. godine u predgrađu Klivlenda, u SAD, kao sin Slovakinje Tereze i Artura Samjuela Njumena. Njegov otac je bio jevrejske, a majka katoličke veroispovesti. Sam Njumen se izjašnjavao kao Jevrejin, navodeći da je to „veći izazov". Artur Njumen je vodio uspešnu prodavnicu sportske opreme u kojoj je radila i Tereza dok je odgajala Pola i njegovog brata Artura, koji je kasnije postao producent.

Sa sedam godina Njumen je imao svoj glumački debi u školskoj predstavi koja se zvala Robin Hud. Po završetku školovanja 1943. godine, priključio se američkoj mornarici i bio u sastavu američke vojske na Pacifičkom frontu. Dok je trajao rat, želeo je da postane pilot, ali je odbijen kad mu je ustanovljen daltonizam.

Nezaboravne plave oči
Po povratku iz rata, prve glumačke korake naučio je kod čuvenog Lija Strazberga, zajedno sa Marlonom Brandom, Karlom Maldenom i Džemson Dinom, a zatim je studirao glumu na Univerzitetu Jejl u Njujorku.
Igrao je u pozorištu i na televiziji, a mnogi ga nisu podržavali pa su umesto njegovog talenata uvek isticali neospornu lepotu i „nezaboravne plave oči". U neosporno uspešnoj holivudskoj karijeri ostvario je više od 50 uloga, uključujući i one najpoznatije u filmovima Egzodus, Dugo toplo leto, za koji je nagrađen u Kanu, Buč Kasidi i Sandens Kid, Pakleni toranj i Žaoka.

Uloge i nagrade
Njumen je čak devet puta bio nominovan za najprestižniju američku filmsku nagradu. Prvu nominaciju za Oskara osvojio je 1959. godine za ulogu u filmu Mačka na usijanom limenom krovu u kojem mu je partnerka bila Elizabet Tejlor, a čuvenu pozlaćenu statuetu osvojio je 1987. godine za glavnu ulogu u filmu Boja novca u 61. godini. Inače, počasnog Oskara za doprinos američkoj kinematografiji dobio je godinu dana ranije.
Poslednjih nekoliko godina Njumen je retko snimao i još pažljivije nego na vrhuncu karijere birao projekte i uloge. Igrao je u drami Put bez povratka, TV seriji Empire Falls za koju je osvojio uglednu nagradu Emi za televizijsko stvaralaštvo, i pozajmio je glas jednom od glavnih junaka u animiranom filmu Automobili.

Recept za uspešan brak
Njumen se ženio dva puta. Njegov prvi brak je bio sa Džeki Viti sa kojom je imao sina Skota i dve kćerke - Suzanu Kendal i Stefani. Sin Skot Njuman, koji se pojavio u tri filma, preminuo je od predoziranja drogom. Nakon toga Pol Njumen je, u sećanje na njega, osnovao Centar Skota Njumana za zavisnike od droge. Suzana je glumica, ali i pravi dokumentarne filmove. Bila je koproducent u Njumenovom filmu The Shadow Box, za koga je nominovana za nagradu Emi.
Drugi brak je bio sa glumicom Džoanom Vudvard sa kojom se venčao 29. januara 1958. godine. Sa njom ima tri ćerke - Elenor-Nel Terezu (1959), Melisu-Lizi Stjuart (1961) i Kler-Kleu Oliviju (1965). Ćerka Elenor (u filmu potpisana kao Nel Pots) igrala je jednu od glavnih uloga pored svoje majke u filmu koji je Njumen režirao, a koji se zvao Uticaj gama zraka na sablasne nevene.
Živeo je u Vestportu, daleko od Holivuda. Kada su ga pitali za recept uspešnog braka, odgovorio je kroz smeh: „Zašto da idem do restorana na hamburger, kada mogu kod kuće da jedem biftek."

Kraj jednog šmekera
„Kada je krak blizu, vreme je da stanete", izjavio je glumac pre godinu dana kada je na konferenciji za novinare objavio da prekida probe pozorišne predstave O miševima i ljudima, koju je režirao. Nedugo potom svet je obišla vest da popularni glumac boluje od raka pluća i da je bolest u poodmakloj fazi. Kada je pre nekoliko meseci bilo izvesno da bolest napreduje gore nego što su Njumenovi lekari predviđali, popularni glumac je prekinuo tretmane hemioterapije i vratio se svojoj kući i supruzi Džoan sa kojom je u braku bio 50 godina. Njegov predstavnik za medije izjavio je da popularni glumac „neće da bude u bolnici, već želi poslednje dane života da proživi okružen svojim najmilijima". Detaljno je sređivao privatne poslove i nesebično razmišljao o svojoj zaostavštini: starom prijatelju je poklonio svoj „ferari", a najstariju ćerku Elenor upućivao je u poslovanje svoje kompanije koja se bavi proizvodnjom preliva za salate, čiji su prihodi namenjeni u dobrotvorne svrhe. Njumen, ikona američkog filma druge polovine prošlog veka, preminuo je u svom domu u Vestportu u 83. godini.