Broj 94
Početna > Lepi i zdravi > Masaža - lek za telo i dušu

Masaža - lek za telo i dušu

Dobra masaža se smatra terapijom, ali ne samo za umorna leđa. Ona je lek za telo i um, a deluje i preventivno jer pomaže jačanju imuniteta

Postoje situacije kada bolna mesta ne smeju da se diraju, ali za obične glavobolje, krstobolje, bolove u leđima i bolove koji su posledica umora ili stresa, masaža je najbolji lek. Deluje jednostavno, poboljšavajući protok krvi i limfe, razbija i omekšava čvorove i tvrda mesta. Snižava krvni pritisak, usporava rad srca, blokira receptore bola. Istraživanja su pokazala da je stručna masaža u slučaju bolova u donjem delu leđa znatno delotvornija nego kiropraktika i akupunktura. Nažalost, ljudi nisu dovoljno informisani, pa se u našoj kulturi masaža doživljava kao luksuz i sredstvo za opuštanje, a o njenim terapeutskim rezultatima se nedovoljno zna. Masaža takođe smanjuje nivo hormona stresa, a bolovi su često povezani sa stresom. Odlični rezultati postižu se i kod migrene i porođajnih bolova.
 
  Leči nesanicu i omogućava bolji san
  Protok nekih moždanih talasa nas umiruje, a nekih razbuđuje. Masaža pojačava delta-talase, a oni su povezani sa dubokim snom. Zato nije neobično da klijenti zadremaju na stolu za masažu. Lekari su odavno povezali svežinu mozga sa masažom, pa su urađena naučna istraživanja koja su pokazala da već 15-minutna dnevna masaža poboljšava budnost. Merenja moždanih aktivnosti su pokazala da pravilna masaža pojačava aktivnosti centara u mozgu koji su odgovorni za pažnju i koncentraciju. Iako deluje kontradiktorno da s jedne strane masaža uspavljuje, a s druge razbuđuje, stručnjaci znaju kako treba masirati da bi se neko umirio, a kako ako žele da razbude klijenta.
 
  Leči grip i prehladu
  Masaža jača prirodni mehanizam koji predstavlja prvu liniju odbrane protiv mikroorganizama. Naime, kortizol nepovoljno deluje na čovekove ćelije koje imaju sposobnost ubijanja mikroorganizama, a masaža smanjuje nivo kortizola. Dakle, uz masažu će ćelije ubice mikroorganizama biti uspešnije.
 
  Smanjuje i sprečava depresiju
  Manje kortizola, a više serotonina i dopamina u telu znači manje stresa i manju sklonost depresiji. Masaža zato smanjuje šanse za pojavu depresije, a kod već obolelih, pomaže u ublažavanju simptoma i ubrzava lečenje. Merenja su pokazala koji deo mozga je aktivniji kad smo tužni i depresivni, a masaža smanjuje aktivnost upravo u tom delu mozga dok istovremeno pojačava aktivnost u delu mozga koji je aktivniji kada smo srećni.
 
  Ublažava simptome PMS-a
  Iako je PMS skup različitih simptoma, pokazalo se da masaža deluje na veći broj njih: smanjuje bolove, ublažava zadržavanje vode i promene raspoloženja. Još bolji rezultati postižu se kombinovanjem vežbe i masaže.