Broj 94
Početna > Lepi i zdravi > KORAK KA ZDRAVLJU

Paradajz

KORAK KA ZDRAVLJU

Paradajz možemo naći na pijaci tokom cele godine i zato uvek možemo da iskoristimo sve njegove blagodeti

Paradajz je plod biljke Lycopersicon lycopersicum, a pripada porodici Solanaceae koja, između ostalih plodova, uključuje i patlidžan i krompir. Značenja imena paradajza na različitim jezicima reflektuju istoriju i tajnovitost koja okružuje ovaj plod. Na primer, lycopersicon na latinskom znači vučja breskva, a ovaj pojam odnosi se na drevno verovanje da je ovaj plod opasan. Francuzi paradajz zovu pomme d'amour, u prevodu jabuka ljubavi, a ovo ime su mu nadenuli zbog potencijalnih afrodizijačkih svojstava. U srpskom naziv paradajz dolazi od reči raj, tako da je slobodan prevod rajska biljka, što se sasvim jasno vidi u hrvatskom, gde paradajz zovu rajčica. U Italiji, za paradajz se kaže pomodoro ili zlatna jabuka, zbog činjenice da su kod njih prve poznate vrste paradajza bile žute boje. Bez obzira na ime, paradajz je popularno povrće koje susrećemo u više od hiljadu različitih vrsta koje se razlikuju oblikom, bojom i veličinom - od sasvim malih, okruglih paradajza, preko jarkožutih vrsta i italijanskih duguljastih, pa sve do zelenih paradajza koji su vrlo popularni u južnoameričkoj kuhinji.
Zdravstvene blagodeti
Paradajz obiluje raznolikim vrednim nutrijentima i fitohemikalijama i zato ima važno mesto u ishrani kojom želimo da sprečimo bolesti srca i rak. Bez obzira na to da li se radi o sirovom paradajzu, čorbi ili sosu od paradajza, što češće korišćenje ovog povrća odličan je korak ka boljem zdravlju.
Antioksidativna i protivtumorska svojstva
Trenutno veoma aktuelna tema u području istraživanja hrane i fitonutrijenata su studije o likopenu iz paradajza. Ovaj karotenoid nalazi se u paradajzu i u svim proizvodima od paradajza. Naučno je prihvaćena činjenica da je raspoloživost likopena veća iz proizvoda od paradajza koji su procesirani na povišenim temperaturama i kojima je dodato ulje. Naime, apsorpcija likopena olakšana je kad se ovaj molekul otopi u masti. Za razliku od drugih fitonutrijenata, koji su uglavnom proučavani u studijama na životinjama, likopen iz paradajza višekratno je ispitivan u studijama na ljudima, pa mu je dokazana zaštitna uloga u rastućem broju karcinoma. U studijama se najčešće spominje zaštitna uloga kod raka prostate, dojke, endometrijuma i pluća. Antioksidativna funkcija likopena podrazumeva zaštitu ćelije i ćelijskih struktura od štete izazvane delovanjem slobodnih radikala, a to delovanje važno je i u prevenciji bolesti srca.
Vitamini
Uz likopen, koji se nalazi u žarištu zanimanja, paradajz sadrži i čitav niz drugih, dobro poznatih nutrijenata s antioksidativnim svojstvima. Naravno, radi se o vitaminima C i A. Ovi antioksidanti putuju po našem telu, neutralizujući štetno delovanje opasnih slobodnih radikala, koji mogu da izazovu oštećenja na ćelijama i njihovim opnama. Ova oštećenja postepeno mogu da pogoršaju različite upalne procese i izazovu arteriosklerozu, komplikacije kod dijabetesa i karcinome. Paradajz je dobar izvor prehrambenih vlakana, kojima se pripisuje povoljno delovanje na nivo holesterola i šećera u krvi, a najnovija istraživanja potvrđuju njihovu važnu ulogu u prevenciji raka debelog creva.
Uloga u prevenciji bolesti srca
Osobe kojima preti arterioskleroza imaju pregršt dobrih razloga da uvrste paradajz u svoj jelovnik. Naime, ovo privlačno povrće bogato je kalijumom, nijacinom, vitaminom B6 i folnom kiselinom. Svi ovi nutrijenti, različitim mehanizmima delovanja, pridonose zdravlju srca i krvnih sudova, bilo da se radi o snižavanju povišenog nivoa holesterola, krvnog pritiska ili homocisteina, najvećih uzročnika bolesti srca.
Za energiju i zdravu kožu
Paradajz je izvrstan izvor biotina, vitamina B-grupe koji je odgovoran za proizvodnju energije, zdravlje kože i funkciju nervnog sistema. Paradajz spada u jedan od retkih značajnih prehrambenih izvora vitamina K, koji je važan za zdravlje kostiju. Vitamin K1 aktivira osteokalcin, protein koji je odgovoran za zadržavanje kalcijuma u kostima, tj. mineralizaciju kosti. Osobe koje pate od migrene ponekad se zaista osećaju bespomoćno. Ipak, možda vredi pokušati boriti se protiv migrene paradajzom. Riboflavin ili vitamin B2 kojim paradajz obiluje pokazao se delotvornim u smanjenju učestalosti napada migrene. Paradajz je dobar izvor hroma, a on je vrlo važan za dijabetičare. Ovaj nutrijent pokazao se delotvornim u održavanju adekvatnog nivoa šećera u krvi.