Broj 93
Početna > Lepi i zdravi > Sprečite prehladu i grip

ZAŠTITITE SE OD VIRUSA

Sprečite prehladu i grip

Hladno vreme sa sobom nosi grip i prehladu. Uzimanje dosta tečnosti i vitamina treba shvatiti ne samo kao lečenje simptoma ovih čestih bolesti već i kao sprečavanje njihovog nastanka, jačanjem imuniteta organizma

Kvalitetna i uravnotežena ishrana je jedan od glavnih aduta u jačanju prirodne odbrane organizma od bolesti. Osobe sa jakim imunološkim sistemom lakše će se nositi sa zdravstvenim problemima od osoba čiji je organizam preslab za borbu sa virusima i bakterijama. Evo nekoliko namirnica koje pomažu u prevenciji i lečenju gripa i prehlade.
  Ehinacea je biljka koja je početkom 20. veka bila najprodavaniji prirodni lek u Americi, odakle i potiče. Njen koren i deo iznad zemlje u vreme cvetanja se sve više koriste u proizvodnji lekovitih kapi i kapsula. Deluje na poboljšanje imuniteta, jer njeni aktivni sastojci povećavaju broj belih krvnih zrnaca, koji su glavne ćelije za odbranu našeg organizma.
  Limun je poznat kao „lek za sve", jer su i sok i kora bogati izvori antioksidanata poput vitamina C, koji nas štiti od prehlade, infekcija i mnogih bolesti. Sok se koristi za pravljenje osvežavajućeg napitka koji je preporučljivo piti svako jutro pre jela, a pri lečenju prehlade ili gripa pomaže ako se svaka dva sata pije sveže isceđen sok jednog limuna sa čašom mlake vode. Pomorandža, mandarina i ostali agrumi takođe pozitivno deluju na zdravlje.
  Med - Iako hemijski sastav meda zavisi od načina dobijanja, može se sa sigurnošću reći da se med sastoji od otprilike 180 supstanci od kojih su u najvećem broju zastupljeni glukoza i fruktoza, šećeri koji se brzo pretvaraju u energiju i podstiču umnu i fizičku aktivnost. Od ostalih sastojaka treba spomenuti vitamine C i B, kao i minerale: magnezijum, bakar, kalcijum, kalijum itd. Budući da sadrži flavonoide i fenole koji deluju poput antioksidanata, med povećava prirodnu otpornost organizma na bolesti, jačajući imunološki sistem, a odlično se i dopunjuje sa lekovitim napicima poput zelenog čaja.
  Zeleni čaj je, zahvaljujući visokoj koncentraciji antioksidanta flavonoida i vitamina, izvrsno sredstvo za jačanje imuniteta, dok visoki procenat fluorida u čaju pomaže u očuvanju zdravih i čvrstih zuba. Osim toga, istraživanja objavljena u jednom američkom časopisu dokazuju da ekstrakti iz čaja mogu pomoći pri mršavljenju tako što ubrzavaju oksidaciju masti. Što se tiče gripa i prehlade, čajevi vlaže i greju sluzokožu i tako je štite.