Broj 93
Početna > Lepi i zdravi > Ruši kegle i relaksiraj živce

Sport i rekreacija za sve generacije

Ruši kegle i relaksiraj živce

Dok je kuglanje nekada bilo samo muški sport, sada se žene, takođe, sve više interesuju, a tinejdžeri se prosto utrkuju ko će više čunjeva oboriti

I ovaj vikend je prošao, a vi ste ga proveli u fotelji kraj televizora. Bez obzira na to što naš glavni grad pruža mnoštvo zanimacija i mogućnosti kako da provedete svoje slobodno vreme, ni na kraj pameti vam nije palo da se relaksirate nekim oblikom rekreacije. Iako ste kuglanje smatrali samo kao hobi i način zabave vaše bake i deke i njihovih prijatelja penzionera, ova rekreacija je ponovo zaživela kao profesionalni sport u Beogradu. Sve je više profesionalnih kuglana s najmodernijom opremom.
Danas je kuglanje sportska disciplina koja se izvodi u standardnim kuglanama sa dve, četiri, šest, osam ili deset staza. Dužina staze je 19,5 metara, mereno od kraja daske za bacanje do sredine osnove prvog čunja, a širina staze je 1,2 metra. Na kraju staze se nalazi deset čunjeva koje kuglaš obara kuglom, a svaki oboreni čunj računa se kao jedan poen. Davnih sedamdesetih godina turniri kuglaša profesionalaca bili su temelj vikend-programa u Americi i izuzetno gledani događaji. Ipak, tokom sledeće dve decenije popularnost kuglanja je opala. Malo kasnije Asocijacija kuglaša profesionalaca zaposlila je Stiva Milera, nekadašnjeg operativca kompanije Najki, kako bi ovaj sport vratila na profesionalni nivo. Miler je tada tvrdio da je neophodno promeniti imidž koji prati kuglanje, a što bi doprinelo povećanju interesovanja za ovaj sport.
- Šablon osamdesetih i devedesetih, tipa - „ja sam veliki, debeo i kuglam" - više ne prolazi - objasnio je Miler.
I dok je kuglanje nekad bilo samo muški sport, sada se žene, takođe, sve više interesuju, a tinejdžeri se prosto utrkuju ko će više čunjeva oboriti. Sve u svemu, složićete se sa nama da je ovo savršeno rešenje kako da na koristan način iskoristite vreme kada niste opterećeni radnim obavezama i pritisnuti problemima. Dovoljno je da pokupite dobru ekipu prijatelja i da napravite samo svoj mali ritual subotom i nedeljom kada ćete se u odličnom raspoloženju takmičiti u tako dobroj zabavi i igri.

Oslobodi se stresa
Iako na prvi pogled ne deluje kao težak sport, kuglanje pokreće svaki deo tela. Dešava se čak da vam se ponekad upale i neki mišići na telu za koje i ne znate da postoje. Ipak, ako ste imali dan pun frustracija i nerviranja na poslu, brzo krenite put neke kuglane. Zauzmite siguran stav, duboko udahnite, zažmurite i krenite u akciju. Zamislite da su čunjevi likovi koji vam crpe pozitivnu energiju, pretpostavljeni koji se istresaju na vama ili zavidni prijatelji i onog trenutka kada srušite kegle, osetićete neverovatno rasterećenje. Uživajte u igri!