Broj 93
Početna > Zanimljivosti > Reklame koje menjaju planetu

MARKETING KOJI PRODAJE SVET

Reklame koje menjaju planetu

Marketing ne mora isključivo da se svodi na brzo zarađivanje novca. Predstavljamo vam šest reklama, plakata i uličnih instalacija kojima je cilj da učine nešto za našu svest i savest, umesto da mi učinimo nešto za profit kompanija koje su ih osmislile

BBC World: Zemlje kojih nema
  Svi znamo da postoje mesta gde se, nažalost, događaju ratovi, katastrofe, stravični zločini, ali svejedno nas medijske kuće bombarduju vestima koje se mogu brzopotezno prodati. Čad, Sudan, Kambodža, Kongo, šta sve i da li išta znate o tragedijama tih područja? BBC World je napravio makete „nebitnih" zemalja i postavio ih po ulicama, trgovima, plažama, garažama, čak i po drveću.
 
  Amnesty International: Kina i ljudska prava
  Dva plakata Amnesty Internationala povodom Olimpijskih igara u Pekingu pokušala su da skrenu pažnju na nedopustivo stanje ljudskih prava u Kini. Tako se, recimo, taj ekonomski div danas ponosi najvećim brojem izvršenih smrtnih kazni u svetu - od 1.591 osobe zakonski pogubljene u prošloj godini, njih 1.010 je smaknuto upravo u Kini. Da ne spominjemo stanje radničkih prava i izostanak bilo kakvog sindikata.
 
  Fondacija Earth Love: Protiv globalnog zagrevanja
  „Deluj sada" piše na plakatu koji pokušava da probudi svest o posledicama globalnog zagrevanja. Podizanje nivoa mora je nešto što nikog od nas posebno ne dotiče, ali posledice će biti i te kako vidljive kada već bude prekasno. Nažalost.
 
  Multipla skleroza
  Domišljata instalacija koja prikazuje naučnika u kabini koji se, pošto ubacite novčić, pokreće i simulira istraživački rad jasna je poruka: bez ulaganja u istraživanje neće biti pronađen lek za multiplu sklerozu, jednu od najbrutalnijih paraliza koja napada mlade ljude, a koja će još dugo uništavati njihove perspektivne sudbine.
 
  Životinje koje se tope

  Kolumbijci su se pokazali kao vrlo kreativni kada je reč o podsećanju svojih sugrađana na pomor vrsta do koga će doći zbog otapanja polarnog leda usled globalnog zagrevanja. Medved i pingvin isklesani od leda postavljeni su na ključnim tačkama gradova da se tope pred očima prolaznika. Više od 8.000 ljudi videlo je instalaciju, a preko 1.000 poslalo je kasnije imejl organizaciji Conservation International Colombia, koja stoji iza kampanje, pitajući kako mogu da pomognu.
 
  Prisilni rad dece
  Holanđani opet prednjače u provokativnim i efektnim plakatima. Ovog puta, organizacija World Vision polepila je postere po kružnim vratima širom Amsterdama prikazujući decu u lancima u prirodnoj veličini koja kao da guraju ta vrata.