Broj 93
Početna > Lepi i zdravi > Osluškujte svoje telo

KADA DA ODETE KOD LEKARA

Osluškujte svoje telo

Osluškivanjem tela i pravovremenim pregledom lekar može da otkrije bolest u njenom začetku i tako znatno poveća šanse za izlečenje

Bezazleni kašalj može da bude reakcija na sve što nadražuje disajne puteve. Najčešći uzroci su prehlada, grip i upala sinusa, ali ako kašljete duže od sedam dana, to može da bude znak ozbiljne bolesti i neophodno je da odete kod lekara. Osluškivanjem tela i pravovremenim pregledom lekar može da otkrije bolest u njenom začetku i tako znatno poveća šanse za izlečenje. Uvek obratite pažnju na trajanje, učestalost, bolove i obavezno sve to spomenite lekaru. Ako je glavobolja koju osećate tupa i podseća na ravnomerno stezanje obruča oko glave, u većini slučajeva se radi o posledici stresa. Uzroci bolova su brojni i mogu da ukazuju na teža stanja kao što su potres mozga, povišeni krvni pritisak, a u najgorem slučaju čak i na tumor. A to, naravno, dijagnostikuje lekar.
 
  Mogući znaci oboljenja
  Najčešći simptomi različitih oboljenja su: otežano gutanje, promene u varenju, rane koje ne zarastaju, očigledne promene mladeža, zadebljanje na dojci, neobično krvarenje i iritirajući kašalj.
 
  - Ako vas boli u grudnom košu, možda se radi o srčanim tegobama, upali pluća, angini pektoris ili drugim bolestima. Ne zanemarite ni nepravilne otkucaje srca, posebno ako vam se često vrti ili teško dišete.
  - Ako imate visoku temperaturu, svetlost vam nadražuje oči, a bol je oštar i propraćen snažnom mučninom i ukočenošću vrata, obavezno posetite lekara. Bol može da ukazuje na meningitis.
  - Svi idu u toalet nekoliko puta dnevno, ipak preterano često mokrenje može da bude znak infekcije mokraćnih kanala. Obratite se lekaru jer se možda radi i o dijabetesu ili ozbiljnim bolestima prostate.
  - Promene na polnim organima, bilo da se radi o drugačijem mirisu, laganom peckanju ili svrabu, treba pomno pratiti. Simptomi polnih bolesti mogu da se povuku, ali bolest ostaje i napreduje.
  - Dijareja izaziva dehidrataciju od koje u najgorem slučaju možete i da umrete. Ako je propraćena visokom temperaturom i groznicom, može da se radi o virusnom trovanju hranom.
  - Manjak serotonina i depresija mogu da budu razlog slabosti, bezvoljnosti, lošeg raspoloženja i gubitka želje za skoro svim aktivnostima.
  - Pojačano znojenje tokom noći nije normalno i može da upućuje na opasne bolesti kao što su tuberkuloza, sida, pa čak i neki oblici raka.
  - Zamagljen pogled ili iznenadna osetljivost na svetlo mogu da budu znak oštećenja očne jabučice. Ako primetite višestruku sliku ili vidite tačkice koje lebde, uputite se oftalmologu jer možda bolujete od infekcije ili unutrašnjeg krvarenja.
  - Obratite pažnju na mladeže jer svaka promena boje, oblika ili nastajanje novih primeraka može da bude znak kožnih bolesti i melanoma.