Broj 93
Početna > Lepi i zdravi > JESENJI PLODOVI PROTIV DEPRESIJE

POBEDITE MELANHOLIJU

JESENJI PLODOVI PROTIV DEPRESIJE

Jesen je oduvek bilo doba kada priroda daje mnoge plodove koji sadrže brojne blagotvorne sastojke dovoljne da odagnaju sezonsku melanholiju i vrate vitalnost organizmu. Među njima se ističu bundeva, koja se smatra kraljicom jeseni, jabuka, koja obiluje blagotvornim materijama, i kesten, koji je odličan izvor vitamina B6, kalijuma i folne kiseline

Bundeva
Bundeva se opravdano smatra kraljicom jeseni. Slatko meso fine teksture krije mnoštvo blagotvornih nutrijenata, a istovremeno ima malo kalorija i lako se vari. Bundeva je odličan izvor vitamina A i vrlo dobar izvor važnog antioksidanta - vitamina C. Zajedno, vitamini A i C sarađuju u jačanju imunološkog sistema. Bundeva se ističe i sadržajem vitamina B-grupe, posebno vitamina B1, B3, B6 te folne i pantotenske kiseline. Vitamini B-grupe smatraju se antistresnim vitaminima jer nedostatak nekog vitamina iz ove grupe često dovodi do letargije, anksioznosti ili depresije. Vitamini B-grupe, takođe, mogu imati relaksirajuće delovanje, a poznato je i da je adekvatan status vitamina B u direktnoj sprezi s razvojem i očuvanjem mentalne funkcije čoveka.
Bundeva je dragocen izvor minerala kalijuma, mangana i bakra, kao i prehrambenih vlakana neophodnih za pravilno funkcionisanje sistema za varenje. Nutritivni profil upotpunjuje činjenica da je, među povrćem, bundeva jedan od najboljih izvora alfa-linolenske kiseline, esencijalne omega-3 masne kiseline koja smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih sudova. Jarku narandžastu i žutu boju bundeva duguje fitohemikalijama iz grupe karotenoida: alfa-karotenu, beta-karotenu, luteinu, zeaksantinu i beta-kriptoksantinu. Osim za boju, karotenoidi su zaslužni i za brojna lekovita delovanja bundeve. Deluju kao snažni antioksidanti štiteći od štetnog uticaja slobodnih radikala, poboljšavaju rad imunološkog sistema, podstiču zdravlje srca, očiju i pluća i dobre su za zdravlje u celini.

Jabuka
Zrele mirisne jabuke siguran su znak da je jesen pred vratima. Nadaleko poznata izreka: „Jabuka na dan tera doktora iz kuće van", dovoljno govori o važnosti ovog voća za zdravlje. Jabuka obiluje blagotvornim materijama - vitaminima i mineralima, fitohemikalijama i prehrambenim vlaknima. Zbog raznolikog sadržaja vlakana, svakodnevno konzumiranje jabuka pomaže pri snižavanju holesterola, detoksikaciji i u regulaciji varenja. Jabuka je dobar izvor vitamina C, koji u saradnji s flavonoidom i fenolom, fitohemikalijama snažne antioksidacione aktivnosti, jača imunološki sistem i pomaže u borbi protiv virusa, bakterija i štetnog delovanja slobodnih radikala. Od vitamina sadrži i one B-grupe, a od minerala prisutni su kalijum, kalcijum, bakar, gvožđe, magnezijum, mangan, selen i cink. Visok sadržaj ugljenih hidrata, posebno glukoze i fruktoze, snabdeva organizam energijom sprečavajući umor i gubitak koncentracije. Veruje se da sadrži i nešto serotonina zbog čega jabuka deluje pozitivno na raspoloženje, ublažava razdražljivost i pomaže pri uspavljivanju.

Kesten
Ništa ne podseća na jesen tako kao vrući kestenovi koji greju promrzle dlanove. Miris pečenih kestenova uvek stvara osećaj prijatnosti i toplote. Kesten ima nešto veću energetsku vrednost, koju duguje relativno visokom sadržaju skroba. On je odličan izvor i vitamina B6, kalijuma i folne kiseline. Od ostalih orašastih plodova se razlikuje niskim procentom masti i jedini sadrži vitamin C. Budući da vitamin C, između ostalog, ima važnu ulogu u funkcionisanju imunološkog sistema, kesten je idealan, ukusan i hranljiv međuobrok u danima koji već postaju hladniji.