Broj 92
Početna > Lepi i zdravi > Za dobro raspoloženje

BANANE

Za dobro raspoloženje

Banana potiče iz Indije. Arapski i grčki pisci su je često nazivali „rajskim voćem", a verovatno prvi Evropljanin koji ih je probao bio je Aleksandar Veliki. Arapski trgovci su je preneli na Bliski istok, Egipat i Afriku, a danas se banane gaje i u Severnoj i Centralnoj Americi i Indiji

Banane su bogate vitaminima, proteinima, amino-kiselinama i mineralima kao što su magnezijum, kalcijum i gvožđe. One su prava mala skladišta energije, a osim što nam pomažu da ostanemo u dobroj formi, mogu nam pomoći i u sprečavanju nekih bolesti.

Lek za živce

Banane sadrže visoke količine vitamina B, koji pomaže smirivanju nervnog sistema.

Borac protiv stresa
Kalijum je vitalni mineral koji pomaže u normalizovanju otkucaja srca, šalje kiseonik u mozak i reguliše količinu vode u telu. Kada smo pod stresom, naš metabolizam se ubrzava i tako se smanjuje nivo kalijuma. Ravnotežu možemo vratiti uz pomoć zalogaja bogatog kalijumom - banane.

Pomaže pri depresiji
Prema istraživanju sprovedenom među ljudima koji pate od depresije, mnogi od njih osećali su se znatno bolje nakon što su pojeli bananu. Razlog tome je triptofan, vrsta belančevine koju telo pretvara u serotonin koji je poznat po tome što nas opušta i poboljšava nam raspoloženje.

Protiv povišenog krvnog pritiska
Banana je izrazito bogata kalijumom, a sadrži malo soli, što ovo voće čini savršenim kod problema sa krvnim pritiskom.

Ublažava PMS
Vitamin B6 koji se nalazi u banani reguliše nivo glukoze u krvi koja utiče na naše raspoloženje.

Spas za anemične
Banana je bogata gvožđem i može da podstakne stvaranje hemoglobina u krvi i tako pomogne kod nekih slučajeva anemije.

Poboljšava pamćenje
Istraživanja su pokazala da banana, zahvaljujući obilju kalijuma, može pomoći u koncentraciji i pamćenju.

Lek protiv mamurluka
Frape od banane zaslađen medom jedan je od najzdravijih prirodnih lekova protiv mamurluka. Banana umiruje želudac i uz pomoć meda nadoknađuje potrošen nivo šećera u krvi, dok mleko hidrira i blagotvorno deluje na celo telo.

Protiv čira na želucu
Banana je jedino sirovo voće koje se može uzimati bez posledica kod hroničnih bolesti. Zbog svog mekog sastava i glatkoće koristi se kao hrana kod poremećaja rada creva. Ona neutrališe prejaku kiselinu i smanjuje nadraženost oblažući unutrašnjost želuca.

Uklanja bradavice
Ukoliko želite da skinete bradavice, uzmite komadić kore od banane, stavite ga na bradavicu sa žutom stranom okrenutom gore. Tako okrenutu koru banane pričvrstite flasterom ili hirurškim zavojem na bradavicu.

Za kontrolu temperature
U mnogim kulturama banana se smatra voćem koje hladi i koje može da snizi fizičku i emocionalnu temperaturu trudnica.